29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 10 Novembar 2011 01:44

Uoči sutrašnje utakmice Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

bih-repRazmišljam o tome da li početi utakmicu s mlađim igračima koji mogu trčati više i tako parirati Portugalcima ili s iskusnijim igračima koji igraju u jačim evropskim ekipama, rekao je selektor nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić pred početak  treninga u Hrasnici.

Po njegovim riječima, stručni štab reprezentacije BiH je bio nadomak sastavljanja ekipe koja bi počela utakmicu protiv Portugalaca u petak, ali da se probudio s novim, drugačijim idejama.

 

''Imam još neriješenih problema i dilema, ali isto tako imam još da to riješim. Ono što sada znam jest da će igrači dati sve od sebe da pobijedimo u toj utakmici'', izjavio je Sušić.

Selektor BiH očekuje pobjedu u Zenici i ne slaže se da je remi dobar rezultat.

''Ako nismo u stanju da pobijedimo kod kuće, kako ćemo pobijediti u Lisabonu'', upitao je Sušić.

Današnji trening u Hrasnici propustio je Miralem Pjanić, koji je na pripreme došao s lakšom povredom zbog koje je već u prvom poluvremenu  revijalnog meča sa Željezničarom napustio igru.

Sušić je kazao da se radi o lakšoj povredi i da će mladi veznjak biti u pogonu za meč u petak.

Selektor BiH se osvrnuo i na atmosferu u reprezentaciji Portugala, koja prema posljednim informacijama nije najbolja.

''Portugalci imaju problema. Atmosfera im nije najbolja. Dobio sam informaciju da je navodno Pepe povrijeđen, ali oni imaju rješenje za svaku poziciju i sigurno nisu slučajno šesti na FIFA-inoj rang listi'', kazao je Sušić i dodao da Portugalce treba respektovati, ali da ih se ne treba bojati.

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine obavila je  u Hrasnici prvi trening pred dvomeč s Portugalom u okviru baraža za evropsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj naredne godine.

Prvi napadač bh. reprezentacije Edin Džeko uoči treninga je izjavio da je atmosfera u taboru bh. tima dobra i da svi igrači s nestrpljenjem čekaju susret na "Bilinom polju".

''Meni je drago što igramo prvu utakmicu na svom terenu gdje trebamo napraviti dobar rezultat. Nedostajat će nam nekoliko igrača, ali mislim da i bez njih možemo doći do pobjede'', izjavio je Džeko, koji je radi  što bolje komunikacije s medijima i navijačima danas pokrenuo novu zvaničnu web stranicu (www.edindzeko.ba).

Nogometaši BiH  su odigrali prijateljski meč sa Željezničarom. Pred ispunjenim tribinama stadiona "Grbavica" reprezentacija je slavila s 2:1, golovima Vedada Ibiševića u 4. i 38. minuti.

Selektor Safet Sušić je u ovom meču odlučio da pruži priliku gotovo svim igračima, a pošteđeni su bili jedino Salihović i Hasagić.

Bivši igrač Željezničara koji je jučer nakon dugo vremena ponovo zaigrao na "Grbavici" Sanel Jahić, nije krio emocije zbog povratka u reprezentaciju. On smatra da je u prvom susretu baraža najbitnije da BiH ne primi pogodak.

''Lijep je osjećaj vratiti se na Grbavicu za proslavu Željinih 90 godina. Uvijek mi je bio cilj da igram za reprezentaciju i drago mi je što sam se vratio nakon duže pauze. Mislim da će prva utakmica protiv Portugala biti mnogo teža od druge'', rekao je Jahić.

Vedad Ibišević smatra da će utakmica u Zenici sigurno biti teška, ali ističe da je to tek prvo poluvrijeme i da konačni rezultat neće odrediti ko će igrati na EP-u naredne godine.

''Mi smo tu da se spremimo što bolje možemo i da damo sve od sebe da napravimo iznenađenje. Pokazali smo da znamo igrati protiv jakih reprezentacija'', rekao je Ibišević.

Prvi susret između BiH i Portugala bit će odigran u petak, 11. novembra u 20 sati na stadionu ''Bilino polje'' u Zenici.

Uzvratni meč na rasporedu je 15. novembra u Lisabonu.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) formirala je Štab za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti na osiguravanju nogometne utakmice između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Portugala koja će na stadionu Bilino polje  biti odigrana u petak, 11. novembra.

Na nivou Policijske uprave I - Zenica, donesen je Plan mjera i radnji na osiguranju utakmice, na osnovu kojeg će službenici ove Uprave preduzeti sve potrebne mjere da bi se utakmica održala u sigurnim uvjetima i da bi bilo spriječeno bilo kakvo ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti građana i gostiju.

Na prvom sastanku Štaba definirani su konkretni zadaci i obaveze nosilaca zadataka iz ovog plana. Ponovoljeno je opredjeljenje da se realiziranje svih aktivnosti osiguranju utakmice i svih njenih aktera realizuje u skladu s odredbama kantonalnog Zakona o unutrašnjim poslovima, Zakona o policijskim službenicima ZDK-a i Zakona o sigurnosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu.


Bosanskohercegovački kuturni centar Vankuver (BHCCVC) iz Kanade je za očekivani susret utakmice baraža između reprezentacije Bosne i Hercegovine i Portugala, svoje prostorije uredio s posebnim ugođajem da bi njegovi članovi mogli pratiti ovu utakmicu.

U tu svrhu centar je uradio jedinstven fotoplakat kao znak njihove ljubavi prema BiH.

Televizijska kuća Bosna TV iz Čikaga, centru je poklonila internet prijemnik putem kojeg se direktno mogu gledati sve značajnije TV kuće iz BiH. Za "historijsku" utakmicu pripremljena je i projekcija slike s TV ekrana na veliko platno.

Podrška selekciji BiH je ogromna u Vankuveru gdje živi oko tri hiljade građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

-Dragi naši "Zmajevi", učinite nas ponosnim i pobijedite igrače Portugala, i sudije, i UEFU i FIFU i sve one u BiH koji su rođeni u njoj, a navijaju za komšijske reprezentacije. Svojim primjerom pokažite da je BiH uvijek bila zemlja dobrih, talentovanih i unikatnih sportista, naučnika, kulturnih i ostalih umjetnika, poručili su iz ovog centra.

U Vankuveru su aktivni fudbalski klubovi Bosna i Sarajevo koji se takmiče u Drugoj Metro ligi. U ovom gradu uspješna je i fudbalska škola Europien Footbal Schol Musaiba Saibe Talića. Zapažene sportske rezultate postigli su i članovi Bh. kulturnog centra.

Uz nadu da će "Zmajevi" doći do pobjede protiv Portugala, iz centra su poručili da s nestrpljenjem očekuju ovu utakmicu.

Jedan od najboljih igrača reprezentacije Portugala, defanzivac madridskog Reala Pepe, na početku press konferenciju pred polazak za Sarajevo, prokomentarisao je atmosferu u kojoj će biti odigrana utakmica, kao i sam teren Bilinog Polja.

- Sviđa mi se okruženje u kojem ćemo igrati. Bili smo prije dvije godine i mogli smo upoznati atmosferu. Dok smo bili u hotelu hiljade navijača je ispred zviždalo i pjevalo. Međutim, takva atmosfera nije utjecala na nas – rekao je Pepe na današnjem pressu pred polazak u Sarajevo te dodao:

- Prošli put je teren bio u vrlo lošem stanju, nadam se da ovaj put nije takav. Ipak, mi smo profesionalci i moramo igrati u kakvom god stanju se teren nalazio. Mi pobijediti možemo samo uz ogroman respekt prema protivniku – istakao je Pepe.

Pepe je kao najveću opasnost po gol njegove selekcije ocijenio Edina Džeku.

- Najveća opasnost nam dolazi od Edina Džeke. Igra odlično u napadu i ne smijemo mu dozvoliti previše kretnje, jer takvom igraču malo treba da dođe u poziciju za šut – istakao je štoper madridskog Reala.

On se na kraju osvrnuo i na situaciju s Bosingvom.

- Situacija koja se desila sa Bosingvom nije utjecala na atmosferu u reprezentaciji. To je odluka trenera i mi to moramo poštovati. Bento je se pokazao kao prava osoba za vođenje reprezentacije - ustvrdio je Pepe.

Čitano 3674 puta