19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 02 Oktobar 2014 15:30

Foto:Šahovsko prvenstvo FBIH

Danas je u Zenici počelo 8.otvoreno seniorsko pojedinačno prvenstvo (M-Ž) u šahu, šahovskog saveza Federacije BiH.

 

KLIKNI OVDJE da vidiš FOTO GALERIJU

 

Prvenstvo će se održati u J.U. „Penzionerski dom sa stacionarom“ Zeničko-dobojskog kantona u Zenici, u vremenu od 02.10. -05.10.2014.godine.

Prisutnim su se obratili gospoda Muhamed Pašić, dosadašnji predsjednik UO ŠSFBiH (8 godina bio na čelu UO ŠSFBiH), dr. Sulejman Mulić, novi predsjednik UO ŠSFBiH, Hajrudin Kustura, direktor turnira, te Nebojša Nikolić, predstavnik Općine Zenica i predsjedavajući OV Zenica.


U svom obračanju novi predsjednik, dr.Sulejman Mulić, istakao je, pored ostalog, da je šah u BiH u stagnaciji, naročito kod mlađih kategorija i žena. Naglašava zapostavljenost šaha od strane društva u cjelini, kao i postojanje više Saveza. Kaže da u Federaciji ima 61 klub sa preko 3.000 šahista.

Prvenstvo je otvorio Nebojša Nikolić, predstavnik Općine Zenica, povlačenjem jednog poteza u prvoj partiji.

 

Organizator je ŠSFBiH, a domaćin je J.U. „Penzionerski dom sa stacionarom“ Zeničko-dobojskog kantona u Zenici.


Primjenjivat će se švicarski sistem od sedam kola, uz FIDE tempo igre (90 minuta za cijelu partiju uz bonifikaciju od po 30 sekundi po potezu počevši od prvog). Raspored kola je slijedeći 2 + 2 + 1+ 2, a ostale pojedinosti biće regulisane Turnirskim pravilnikom.Zatvaranje prvenstva i dodjela pehara, nagrada i priznanja obavit će se 05.10.2014.godine odmah poslije završenog zadnjeg kola. Turnir će se rejtingovati kod FIDE. Prijavljeno je 37 šahista, a prvo kolo počelo je u 11 sati.


Direktor prvenstva će biti Hajrudin Kustura, a sudija Emin Kemura IA.

 

Pobjednik osvaja titulu prvaka otvorenog prvenstva ŠSFBiH u muškoj i ženskoj konkurenciji za 2014. godinu, pripada im pehar i novčana nagrada i svim nagrađenim igračima dodjeljuje se diploma.

 

 E.Imamović za Zenicablog


KLIKNI OVDJE da vidiš FOTO GALERIJU



..