19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 02 Oktobar 2013 06:00

Nema novca za obnovu škola

Većina od 275 školskih objekata u ZDK građena je 80-ih godina prošlog vijeka, a nemogućnost adekvantog održavanja proteklih godina dodatno je uticala na njihovo  stanje. Posebno su sporni sanitarnohigijenski čvorovi i nije rijetkost da se učenicima sugerira da ne koriste taj dio školskog prostora. To stanje su utvrdili i u Službi za školsku higijenu kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, međutim praktično rješavanje problema nije u njihovim rukama.

 

- "Ono što ćemo mi svakao raditi, što je jedan od naših zadataka, što smo sebi stavili u zadatak jeste da i mi pravimo projekte tražimo partnere i tražimo rješenja za pojedine probleme koji se pojave u školama ne očekujući da samo Ministarsvo zdravstva odnosno Vlada riješi te probeme - istakao je Senad Husejnagić, načelnik Službe za socijalnu medicinu KZJZ ZDK. Opća besparica koju u ZDK odslikava budžetski deficit od oko 20 miliona maraka, ne ostavlja prostora za bilo kakva kapitalna ulaganja. Šta više minimalna su i planirana izdvajanja za rekonstrukcije i inevsticiona ulaganja u školske objekta, za šta je predviđeno je manje od 100 000 maraka.

 

- "Moramo tražiti pomoć donatora, škole su veoma aktivne i jedne od onih koji značajno uvećavaju budžet ZDK u projektima sa nevladinoim organizacijama, naravno to sve nije dovoljno moramo tražiti druge izvore- stav je Mirka Trifunovića, ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK.  Za rješavanje ovih, za većinu škola, gorućih problema, ipak bi se više mjesta moralo naći  i u kantonalnom budžetu, koji se, osim za  plaće uposlenika na koje otpada gotovo 80% budžeta, nemilice koristi i za njihove druge naknade. Samo za rad u komisijama godišnje se izdvoji oko milion maraka.

 

- "Smatramo da se mogu napraviti značajnije uštede, imamo otpora, imamo problem sa uposlenicima, sa određenim ministarstvima, ja moram reći i ministrima koji baš do kraja ne žele to sprovesti. Smatramo da su izuzetno visoka davanja po osnovu prijevoza uposlenika, to je na godišnjem nivou oko 5 miliona maraka iz budžeta da se izdvaja za te namjene" - navodi Munib Husejnović, premijer ZDK.

 

Sa polovinom ovog iznosa sasvim sigurno bilo bi osigurano adekvatnije održavanje školskih objekata, uključujući i osiguravanje odgovarajućih higijensko sanitarnih uslova za boravak djece u školama.

 

FTV/Gordana Ristović - Muslija