29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 24 Juli 2014 21:29

Košarkaški Zmajevi u Areni

Odigravanjem turnira u Sarajevu, gdje su upisane pobjede nad Bjelorusijom (85:60) i Crnom Gorom (80:67) uz poraz od Italije (70:75), okončane su uvodne tri sedmice rada naše košarkaške reprezentacije u kojoj je naglasak bio na kondicionoj pripremi.

 

Selektor Duško Ivanović najavio je da će u narednim danima, odnosno do 1. avgusta i puta na turnir u italijanski Trst, listu igrača na koje računa u nastavku priprema uoči kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2015. skratiti na 14 imena. Prije toga, najbolje bh. košarkaše na djelu će vidjeti zenički ljubitelji košarke, jer će u tamošnjoj Areni 27. jula (17 sati) BiH ugostiti Švedsku u meču koji će, kao i prethodna tri u glavnom gradu, imati humanitarni karakter (prihod će biti doniran kao pomoć poplavljenim područjima u našoj državi). Za one koji planiraju doći, ulaznice mogu kupiti za 5 KM, a oni koji nisu u prilici pomoći sugrađanima stradalim od poplava, meč košarkaških Zmajeva mogu gledati u direktnom prijenosu na BHT-u. 

 

Posljednje tri provjere pred start kvalifikacija Ivanovićevi izabranici imat će u Trstu. Trećeg avgusta očekuje nas duel protiv Srbije, dan kasnije rival će nam biti Italija te 5. avgusta Kanada. Planirano je da iz Italije naš tim otputuje u Tuzlu, gdje će biti baza bh. košarkaša od 6. do 17. avgusta, kada bi se u dvorani Mejdan trebao odigrati kvalifikacioni meč protiv Islanda (20 sati). U međuvremenu, očekuje nas gostovanje Britancima u Londonu (13. avgust) u susretu kojim ćemo otvoriti kvalifikacije za Eurobasket. Revanš s Britancima zakazan je za 24. avgust u Sarajevu. Kvalifikacije ćemo zaključiti tri dana kasnije u Rejkjaviku protiv Islanda.

 

Nastup na Eurobasketu kroz kvalifikacije osigurat će pobjednici sedam grupa i šest najboljih drugoplasiranih. Domaćin EP-a, čijih je 11 učesnika već poznato (Ukrajina, Španija, Estonija, Francuska, Slovenija, Hrvatska, Litvanija, Srbija, Finska, Grčka, Turska), bit će određen po završetku kvalifikacija. Košarkaškom savezu BiH, od kojeg je, kako nam je rekao generalni sekretar Harun Mahmutović, država digla ruke, prema našim saznanjima, nedostaje približno 200.000 KM da bi zatvorio finansijsku konstrukciju.