29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 24 Juli 2012 02:36

Kriju milijarde dolara

Najbogatiji ljudi svijeta u poreznim su oazama krajem 2010. godine držali bogatstvo u vrijednosti  od 21 do 32 biliona dolara, pokazala je studija organizacije Mreža za poreznu pravdu, prenosi danas CNN. Veličina tih neprijavljenih financijskih sredstava jednaka je, pa i veća, zbrojenim BDP-ima Sjedinjenih Država i Japana, i dostiže iznos od 280 milijardi dolara izgubljenih poreznih prihoda.


Studija je objavljena juče, a pisao ju je na temelju podataka Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, Ujedinjenih naroda i središnjih banaka James Henry, bivši glavni ekonomist tvrtke McKinsey&Co. Broj pripadnika te svjetske elite koja je sklonila svoja bogatstva manji je od deset miliona, odnosno 0,14 posto svjetskog stanovništva, kaže se u studiji koja je pokazala i da se za najveći dio sredstava u ime super bogatih brinu velike privatne banke poput UBS-a, Credit
Suissea, Goldmana Sachsa, Bank Of America i HSBC-a.

 

Prema indeksu financijske sigurnosti 2011. Mreže za poreznu pravdu, koji rangira države i teritorije koji funkcioniraju kao porezne oaze, među glavnim su odredištima Švicarska, Kajmansko otočje, Luksemburg, Hong Kong i Singapur.
Mreža za poreznu pravdu napominje da je procjena bogatstva u poreznim oazama konzervativna jer ne obuhvaća nefinancijska sredstva poput nekretnina, jahti i umjetničkih djela.

Povezani članci (by tag)