20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 03 Februar 2014 21:59

Predstavljamo BH olimpijce

Donosimo vam biografije naših olimpijaca u Sočiju, među kojima je i jedan naš sugrađanin. 

Igor Laikert

Ovo je ostvarenje mog sna

Laikert: Prvi nastup na ZOI-ju

Rođen: 27. januara 1991. 

Nastupi na ZOI-ju: 0.

Utrke u Sočiju: Spust (nedjelja, 9. februar), superkombinacija (petak, 14. februar), superveleslalom (nedjelja, 16. februar), veleslalom (srijeda, 19. februar), spust (subota 22. februar).

- Učešće na Olimpijskim igrama za mene je ostvarenje cilja koji svaki sportista sebi zacrta na početku karijere. To je najveće okupljanje sportista iz cijelog svijeta. Osim učešća, veliki imperativ je ostvariti uspjeh. O tome je rano govoriti, ali se tome potajno nadam.

Najviše, svakako, očekujem od superkombinacije i brzih disciplina, tu sam najbolji, mada sam se dosta popravio i u slalomu, gdje bih mogao ostvariti zapažen rezultat.

Marko Rudić

Sretan sam što ću braniti boje BiH

 

Rudić: Nada se najboljem

Rođen: 17. januar 1990.

Nastupi na ZOI-ju: 1 (Vankuver 2010).

Plasman: Slalom (36), veleslalom (58).

Utrke u Sočiju: Veleslalom (srijeda, 19. februar), slalom (subota, 22. februar).

- Veoma sam sretan što ću predstavljati BiH u Sočiju. Uvijek se nadam i očekujem najbolje. Forma mi je u usponu, imao sam nešto lošiji početak sezone. Na utrkama ću sigurno dati sve od sebe, skijat ću najbolje što znam. Većeg motiva mi ne treba od toga da znam da nastupam među najboljim svjetskim sportistima. To mi daje pokretačku snagu.

Žana Novaković

Nosi državnu zastavu na otvorenju

 

Novaković: Ne želi prognozirati plasman

Rođena: 24. juna 1985. 

Nastupi na ZOI-ju: 1 (Vankuver 2010). 

Plasman: Veleslalom (41), slalom (40).

Utrke u Sočiju: Veleslalom (utorak, 18. februar), slalom (petak, 21. februar).

- Mnogo mi znači iskustvo koje sam imala na Igrama u Vankuveru. Od tada sam znatno napredovala, skijam brže i tehnički ispravnije. Sretnom me čini pomisao da ću opet nositi zastavu BiH na otvorenju Igara, kao i u Vankuveru. To je, zaista, san svakog sportiste i čini me ponosnom. Ne želim davati prognoze i obećanja o plasmanu, već samo da ću tokom utrka dati svaki djelić svoje snage kako bih ostvarila dobar rezultat. 

Mladen Plakalović

Očekujem bolji plasman

 

Plakalović: Zadovoljan pripremama

Rođen: 25. septembra 1991. 

Nastupi na ZOI-ju: 1 (Vankuver 2010). 

Plasman: Ski-trčanje na 15 kilometara (78).

Utrke u Sočiju: Trčanje na skijama sprint - slobodno (utorak, 11. februara), 50 kilometara - grupni start slobodno (nedjelja, 23. februara). 

- Zadovoljan sam pripremama iako su bile skraćene zbog nedostatka snijega u januaru. Kao i mojim kolegama, učešće na Igrama u Kanadi prije četiri godine veoma mi je značajno iskustvo te očekujem bolji plasman.

Tanja Karišik

Ne obećavam velike rezultate

Karišik: Kao 18-godišnjakinja nastupala u vankuveru

Rođena: 23. jula 1991.

Nastupi na ZOI-ju: 1 (Vankuver 2010). 

Plasman: Biatlon sprint (88.), ski-trčanje na 10 kilometara (72).

Utrke u Sočiju: Trčanje na skijama sprint - slobodno (utorak 11. februara), 10 kilometara - klasično (četvrtak, 13. februara), biatlon 7,5 kilometara sprint (nedjelja 9. februara), 15 kilometara - individualno (petak, 14. februara).

- Već sam učestvovala na jednim Olimpijskim igrama kao 18-godišnjakinja i to je iskustvo koje svaki sportista prvo priželjkuje, a onda i pamti cijelog života. Ne mogu obećati neke velike rezultate u Sočiju s obzirom na uvjete u kojima sam se pripremala, ali mogu obećati da ću dati svoj maksimum kako bih ostvarila što bolji rezultat.


AVAZ

http://www.avaz.ba/sport/ostali-sportovi/ko-su-sportisti-koji-ce-predstavljati-bih-u-sociju