20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 07 Oktobar 2013 07:07

Jeste li spremni za petak?

Iako igraju s autsajderom, u taboru bh. reprezentacije su svjesni da samo uz maksimalan angažman i bez opuštanja mogu računati na pozitivan rezultat. Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupit će se u ponedjeljak u Sarajevu, gdje će započeti pripreme za odlučujuća dva kvalifikacijska meča za SP u Brazilu protiv Lihtenštajna i Litvanije.

 

Reprezentacija BiH je vodeća u grupi s istim brojem bodova kao drugoplasirana Grčka i dvije pobjede joj donose direktan plasman na jedno veliko takmičenje, prvi put u historiji. Iako igraju s autsajderom, u taboru bh. reprezentacije su svjesni da samo uz maksimalan angažman i bez opuštanja mogu računati na pozitivan rezultat. Selektor Safet Sušić na sutrašnjem okupljanju očekuje sve pozvane igrače.

 

- Očekujem sve igrače, niko mi se dosad nije javljao da mi kaže da ima neki problem. Sinoć je Pjanić izašao zbog povrede, ljekari reprezentacije će danas da ga kontaktiraju, ali on će sigurno doći sutra na okupljanje bez obzira o kakvoj se povredi radi - izjavio je Sušić za Fenu. Od Lihtenštajna očekuje da u Zenicu dođu s ciljem da ostvari bolji rezultat nego u prvoj utakmici, u kojoj je BiH slavila sa 8:1.

 

- Oni znaju koliko smo opasni kada nam se ostavi puno prostora. Očekujem da će igraju zatvoreno jer ne mogu drugačije da igraju protiv nas. Moramo računati da ćemo se namučiti da postignemo prvi gol, kao što je bio slučaj i u prvoj utakmici. Ne očekujem ni neku pretjerano visoku pobjedu, bio bih zadovoljan i pobjedom od 2:0, uz našu dobru igru - zaključio je selektor bh. reprezentacije. 


Za predstojeće utakmice Sušić je pozvao 23 igrača. Na njegovom spisku su: Asmir Begović (Stoke), Asmir Avdukić (Borac), Jasmin Fejzić (Aalen), Emir Spahić (Bayer), Ermin Bičakčić (Eintracht Braunschweig), Toni Šunjić (Zorya), Ervin Zukanović (Gent), Boris Pandža (Gornik Zabrze), Senad Lulić (Lazio), Sejad Salihović (Hoffenheim), Adnan Zahirović (Bochum), Elvir Rahimić (CSKA Moskva), Haris Medunjanin (Gaziantepspor), Senijad Ibričić (Kayseri Erciyesspor), Miralem Pjanić (Roma), Miroslav Stevanović (Elche), Izet Hajrović (Grasshopper), Avdija Vršajević (Hajduk), Zvjezdan Misimović (Guizhou Renhe), Zoran Kvržić (Rijeka), Vedad Ibišević (Stuttgart), Edin Džeko (Manchester City) i Edin Višća (Istanbul BB).

 

Prvi trening reprezentacija BiH imat će u utorak u Hrasnici, a do meča s Lihtenštajnom obavit će još dva treninga.  Susret BiH - Lihtenštajn na rasporedu je u petak, 11. oktobra na stadionu "Bilino polje" u Zenici u 20 sati. Posljednju utakmicu u kvalifikacijama BiH igra 15. oktobra protiv Litvanije u Kaunasu.

 

Raspored preostalih susreta i tabela G-grupe kvalifikacija:

 

- 11. oktobra:

Vilnius: Litvanija - Latvija (17.30)

Zenica: Bosna i Hercegovina - Lihtenštajn (20.00)

Piraeus: Grčka - Slovačka (20.45)

 

- 15. oktobra:

Piraeus: Grčka - Lihtenštajn (19.00)

Kaunas: Litvanija - Bosan i Hercegovina (19.00)

Riga: Latvija - Slovačka

 

Tabela:

 

1. Bosna i Hercegovina 8 6 1 1 25:5 19

2. Grčka 8 6 1 1 9:4 19

3. Slovačka 8 3 3 2 9:7 12

4. Litvanija 8 2 2 4 7:10 8

5. Latvija  8 2 1 5 8:16 7

6. Lihtenštajn 8 0 2 6 3:19 2