19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 26 Novembar 2012 23:17

Analiza: NK Čelik 2012

Nogometaši Čelika završili su polusezonu na lošem desetom mjestu, uz to su ispali iz Kupa BiH od Širokog Brijega, tako da su šanse za izlakak u Evropu na kraju sezone svedene na minimum. Krenimo redom. Pred početak sezone Uprava kluba je za cilj postavila izlazak u Evropu, ipak "grešku u koracima" su napravili već na samom startu jer su predugo razmišljali o novom treneru nakon što su sporazumno raskinuli ugovor sa Vlatkom Glavašem. Ipak, doveden je jedan od najboljih trenera u našoj zemlji i selektor naše mlade reprezentacije Vlado Jagodić, koji je na prozivci nogometaša zatekao samo sedam igrača što je bio znak da će ljeto obilježiti brojni dolasci novih igrača u klub.

 

Rukovodstvo u dogovoru sa trenerom angažovalo je čak 11 novih igrača, te su uz priključenje nekoliko mladih igrača prvoj ekipi u sezonu krenuli sa 19 igrača i tri golmana. Početak sezone je bio ko iz snova, bod na Koševu protiv Sarajeva, te pobjeda u Zenici protiv Veleža i ponovo se počelo u gradu pričati samo o jednoj stvari, a to je nogometni klub Čelik. Pobjeda nad Širokim je definitivno vratila publiku na stadion i vjeru da bi ove sezone ekipa mogla igrati važnu ulogu u našem nogometu. Nakon te utakmice uslijedili su problemi i crna serija, pet utakmica bez pobjede, povrede Markovića i Dedića, suspenzija Kuduzovića doveli su da su izabranike trenera Jagodića u donji dio tabele.

 

U tom periodu jedina svijetla tačka su bili nastupi u okviru Kupa naše zemlje, gdje su se bez mnogo problema plasirali među osam najboljih ekipa. Prije utakmice sa Zrinjskim bio je veliki pritisak nad trenerom,igračima, a predsjednik kluba je potpisniku ovih redova najavio ostavku u slučaju negativnog rezultata. No, Zeničani su zaigrali kad je bilo najteže, te trećeplasiranu ekipu lige pobjedili (2:0), bez ikakvih problema. Nakon ove utakmice krenula je serija dobrih igrara i rezultata, te su crno-crveni uvezali 9 utakmica u prvenstvu i Kupu bez poraza. Polusezonu su zaključili remijem (1:1) , na Bilinom polju protiv Olimpica.

 

Kao što smo već gore napisali, crno-crveni su osvojili deseto mjesto sa učinkom od po pet pobjeda, nerješenih rezultata i poraza, sa gol razlikom 16:14. U Kupu su Zeničani ispali bez poraza, jer su nakon dvije utakmice sa Širokim u četvrtfinalu eliminisani nakon izvođenja jedanesteraca. Koji su uzroci rezultatski slabe pozicije na tabeli, sigurno je da bi mogli napisati nekoliko stranica, ali sigurno je da je jedan od glavnih razloga nedostatak sportske sreće.

 

Izabranici trenera Jagodića u čak 5 utakmica (Leotar, Travnik, Željezničar, Radnik, Olimpic), primali su golove u posljednjim minutama utakmica.Sigurno su ekipa koju niko nije nadigrao, jer nijednu utakmicu nisu izgubili sa više od jednog gola razlike što je sigurno znak da ekipa posjeduje kvalitet za bolju poziciju na tabeli. Još jedan od razloga slabog rezultata je i slaba klupa za rezervne igrače.

 

Izuzetno napornu polusezonu na dva fronta je iznijelo 13-14 igrača, a ostali su bili samo broj na platnom spisku kluba. Pojedini igrači poput: Dejana Božičića, pojačanja iz Druge Slovenske lige uz učinak (13 utakmica. 0 golova), Meksuda Čolića pojačanje koje je napustilo posao u Mercedesu u Njemačkoj da bi došlo igrati za Čelik ( 10 utakmica, 1 gol), veznjaka Marka Nestorovića koji je došao iz Makedonije, te Alena Dedića "velikog" pojačanja iz Rijeke sigurno da nisu dorasli dresu svetinje grada Zenice.

 

Da nije sve tako sivo pobrinuli su se pojedinci poput kapitena Kenana Horića koji je pokazao kako se igrači rođeni u Zenici bore za klub i odonose prema dresu Čelika. Mladi Anid Travančić i Jasmin Mešanović svojim igrama su zabetonirali poziciju u ekipi, te mladoj reprezentaciji, a napadač Saša Kajkut iako nije prošao pripreme sa ekipom pokazao je da je ako ne najbolji, onda sigurno jedan od najboljih napadača lige. Zimska pauza prilika je da se ojača igrački kadar, a za bolje rezultate klub će sigurno morati angažovati 5-6 pravih pojačanja, obave dobre pripreme, a nadati se da će uz povoljan raspored, te mnogo više sportske sreće izabranici trenera Vlade Jagodića umiješati u borbu za pozicije koje vode u Evropska takmičenja.

 

Da li će se to desiti saznat ćemo za nešto više od dva mjeseca, kada u prvom kolu proljetnog dijela prvenstva Zeničani na Bilinom polju dočekuju ljutog rivala i jednog od kandidata za titulu ekipu Sarajeva.

 

Dino Kurbegović, SC sport