16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 26 Novembar 2013 06:39

Sramotna odluka Vlade

Vlada FBiH je u otvorenom ratu sa elementarnom logikom, a kolateralna šteta u ovom sukobu su građani FBiH koji naivno razmišljaju  o osnivanju vlastite firme. U nacrtu novog zakona o privrednim društvima, koji je Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru,  predviđeno je smanjenje minimalnog osnivačkog kapitala za društvo sa ograničenom odgovornošću sa trenutnih 2.000 KM na 1.000 KM. 

 

Potez bi bio za pohvalu da u obrazloženju samog zakona Vlada FBiH ne demantuje samu sebe i ponovo osnivanje firme u FBiH čini mnogo, mnogo skupljim nego u bilo kojoj državi u regionu, a samim tim FBiH manje konkurentom.

 

“Člankom 302., temeljni kapital je smanjen na 1.000 KM s ciljem unapređenja registracije društava u Federaciji Bosne i Hercegovine.  Naime, Bosna i Hercegovina je u posljednje dvije godine u izvještaju Svjetske banke “Doing Business” u oblasti koja se odnosi na pokretanje poslovanja (registraciju d.o.o.) na 162. mjestu, bez tendencije za pozitivnim pomakom. Jedna od otežavajućih okolnosti je i visina neophodnog osnivačkog kapitala. Trend u svim zemljama u regionu je u proteklih nekoliko godina pokazao, da su susjedne ekonomije u cilju jačanja privatnog sektora i unapređenja poslovanja smanjivale visine neophodnog osnivačkog kapitala.   Primjerice, u Makedoniji je osnivački kapital ukinut, u Crnoj Gori iznosi 1 euro (ca. 2 KM), u Hrvatskoj 10 kuna (ca. 2,70 KM), u Srbiji 100 dinara (ca. 2 KM), a u Republici Srpskoj odnedavno 1 KM (prilikom prvog osnivanja jednostavnog d.o.o.).”, navodi se u  obrazloženju zakona.

 

I sve ovo konstatuje sama Vlada koja potom predlaže da minimalni kapital u FBiH bude 1.000 KM ? Logično se postavlja jednostavno pitanje, ako su sve zemlje u okruženju svele minimalni osnivački kapital na simboličnih nekoliko maraka ili ga potpuno ukinule,  koje je opravdanje da ovaj iznos u FBiH bude 1.000 KM, utoliko prije što je sa druge strane entitetske linije, u RS, taj iznos sveden na jednu marku.

 

Teško je dokučiti logiku po kojoj se nakon što se konstatuje da je  “jedna od otežavajućih okolnosti je i visina neophodnog osnivačkog kapitala” hladno predlaže da minimalni osnivački kapital u FBiH bude 1.000 puta veći nego u RS ili 500 puta veći nego u Srbiji ili Hrvatskoj. Još veća misterija je kako su ministri u Vladi FBiH došli do zaključka da će ovakav potez učiniti FBiH konkurentnijom u odnosu na RS ili Hrvatsku i Srbiju.

 

Visina početnog kapitala, bio on 2 KM ili 2.000 KM ne pogađa pretjerano strane investitore već prvenstveno domaće poduzetnike, odnosno one koji razmišljaju o pokretanju biznisa. Za one koji se odlučuju na avanturu zvanu privatno poduzetništvo, pogotovu ako pripadaju armiji nezaposlenih, 1.000 maraka je na početku ogroman novac, ali je to teško objasniti ministrima i parlamentarnim zastupnicima čija su redovna mjesečna primanja nekoliko hiljada maraka. Da su ministri u Vladi FBiH pročitali obrazloženje zakona za koji su podigli ruke, možda bi i shvatili da sa zakonskim minimumom od 1.000 KM za početni kapital preduzeća, neće učiniti FBiH konkurentnijom u odnosu na zemlje u okruženju, niti će ohrabriti svoje podanike da umjesto višegodišnjeg čekanja na zavodima za zapošljavanje uzmu vlastitu sudbinu u svoje ruke.          

 

Jedini logičan zaključak je da je Vladi FBiH draže da imaju nekoliko hiljada nezaposlenih više nego da imaju nekoliko hiljada novih poduzetnika  koji bi zarađivali sebi platu te barem skromno doprinosili punjenju praznih penzionih i zdravstvenih fondova i budžeta.

 

(zurnal.info)