28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 09 Septembar 2012 11:47

Sedmica BH Zmajeva

Za sve one koji iskreno vole Bosnu i Hercegovinu prošla je jedna izuzetno uspješna sedmica. Sportska dostignuća su se nizala jedno za drugim, te su naši košarkaši, odbojkaši i fudbaleri pokazali koliko nam, ustvari, malo treba do velike radosti. Pođimo hronološki kako su se redali ovi uspjesi:



U srijedu,

naši košarkaši su pobjedom protiv Gruzije u gostima, jedno kolo prije kraja kvalifikacija, osigurali plasman na Eurobasket 2013 u Sloveniji. Vrhunska partija izabranika Ace Petrovića u Tbilisiju pokazala je koliko samo talenta, volje i srčanosti imaju naši košarkaši. Ne smijemo zaboraviti muke selektora Petrovića koji je zbog brojnih povreda u svom rosteru imao u rotaciji samo 6-7 igrača.

U petak,

u kvalifikacionim susretima, mlada reprezentacija je ostvarila veliki uspjeh savladavši na stadionu "Asim Ferhatović-Hase" svoje vršnjake iz Grčke sa ubjedljivih 4:0. Nažalost, tribine su bile gotovo prazne te su rijetki gledali sjajnu partiju izabranika Vlade Jagodića. Nadamo se da će u predstojećem susretu protiv Njemačke tribine biti ispunjene, jer su momci to i zaslužili.


Istog dana u glavnom gradu Lihtenštajna, Vaduzu, u prvom susretu kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo, tribine nisu bile prazne. Naši sjajni navijači su ih ispunili, te su nosili naše A reprezentativce do visoke pobjede nad Lihtenštajnom (1:8). Mrežu slabašnih protivnika su punili Misimović (2x), Ibišević (2x) i novi, najbolji strijelac našeg nacionalnog tima sa 24 postignuta gola za BiH, Edin Džeko sa het-trikom. Naši najbolji fudbaleri su ovom visokom pobjedom na najbolji način pokazali konkurentima da im je cilj u ovim kvalifikacijama direktan plasman na Mundijal u Brazilu 2014. godine.


Subota:
Na Paraolimpijadi u Londonu, naša reprezentacija u sjedećoj odbojci, koja nas je bezbroj puta do sada obradovala, opet je to uradila, te su ovi heroji nacije osvojili zlato.
Bh. odbojkašima to je druga zlatna medalja sa paraolimpijskih igara (2004., 2012.) na kojima su osvojili i tri srebrene (2000., 2008., 2012.). Najtrofejnija sportska selekcija Bosne i Hercegovine dodala je još jednu medalju bogatoj zbirci odličja osvojenih na paraolimpijadama, te evropskim i svjetskim prvenstvima. Zbog izuzetnog podviga, da nabrojimo ove heroje Bosne i Hercegovine: Safet Alibašić, Nizam Čančar, Sabahudin Delalić, Mirzet Duran, Ismet Godinjak, Dževad Hamzić, Ermin Jusufović, Denis Kadrić, Adnan Kešmer, Adnan Manko, Asim Medić, Ejub Mehmedović i Ejub Mehmedović, a selektor reprezentacije BiH je Mirza Hrustemović.


Subota:
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je sinoć u Sarajevu selekciju Rumunije s 93:58 i osvojila prvo mjesto u D-grupi kvalifikacija za evropsko prvenstvo u Sloveniji naredne godine. Izabranici Aleksandra Petrovića najvjerovatnije će na kraju kvalifikacija imati isti broj bodova kao i Gruzija, ali BiH će i u tom slučaju završiti na prvom zahvaljujući boljoj koš razlici iz međusobnih duela s Gruzijcima.

U ponedjeljak

u Sarajevu, mlada reprezentacija BiH dočekuje, do sada, nepobjedivu ekipu Njemačke, u posljednjoj utakmici kvalifikacija za EP. Izabranici Vlade Jagodića osigurali su drugo mjesto u grupi, ali bi sa pobjedom nad velikim rivalom, gotovo, osigurali plasman u baraž među četiri, najbolje drugoplasirane ekipe.


Utorak:
Naša "A" selekcija igra, u Zenici, u 20:00 sati, na renoviranom stadionu "Bilino polje", drugu kvalifikacionu utakmicu za odlazak na SP Brazil-2014, protiv selekcije Latvije.
Podržimo naše reprezentativce u Sarajevu i Zenici i budimo ponosni na naše sportiste, našu zemlju, lijepu nam Bosnu i Hercegovinu.

E. Imamović za Zenicablog