28 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 09 Septembar 2012 11:39

Treba nam rukometni komitet

Za više od tri mjeseca rukometne pauze – Savez nije bio u stanju da izvrši pripreme za početak novog prvenstva u Premijer ligi, a zbog toga trpe - klubovi. U Rukometnom klubu ,,,Čelik'' su ogorčeni zbog prolongiranja početka prvenstvene sezone u Premijer ligi BiH, za sedam dana - sa 7. na 14. septembar i to zbog banalnog i nvjerovatnog razloga – jer sudije nisu položile neophodne testove, ili tačnije – položilo ih je svega pet sudijskih parova, što nije ni blizu dovoljnan broij sudija za vođenje rukometne Premijer lige BiH!

 

 

Veći broj sudija nije istrčao normu, a ima i onih koji ni Pravila rukometne igre nisu položili?! To je bruka i sramota za Rukometni savez BiH, koji je (ne samo zbog ovoga) zaslužio ,,crveni karton''. Naravno, bruka je i za sudsjku organizaciju, koja je pokazala kakvi su joj članovi, agilni samo na uzimanju (pozamašnih) sudijskih i delegatskih taksi. Što je najgore – o odgađanju prvenstva na stranici Saveza još uvijek nema - ni riječi! Tek 24 sata prije početka prvog kola u prvenstvu ,,procurila'' je vijest iz Saveza – da se prvo kolo odgađa! A ,,ceh'' za sve to plaćaju i trpe štetu samo klubovi, jer za sedam dana prosječno klubovi za prvi tim imaju štetu zbog neigranja, a svakodnevog treniranja (po dva puta dnevno) oko sedam hiljada KM. Ko će to klubovima nadoknaditi: trebao bi Savez, a sigurno neće – kažu u RK ,,Čeliku''. I kad prvenstvo ,,krene'' (ako ,,krene'') za sedam dana zakašnjenja – sve će biti po starom: Rukometni svez BiH i dalje neće ništa (važno za BiH rukomet) raditi, sudije i delegati će dobiti svoje enormno visoke (nezaslužene) naknade (tražimo da se one i za sudije i za delegate drastično smanje!). Klubovi su svima ,,zadnja rupa na svirali''. Šta bi se desilo da je neko od klubova tražio – mi nismo spremni za početak prvenstva – molidmo odgodite prvo kolo?! – kaže se u Saopštenju za javnost Upravog odbora RK ,,Čelika'' iz Zenice. 

 

- Ovo se nigdje i nikada do sada nije desilo! Klubovima koji su tempirali svoje pripreme za najavljeni početak prvenstva 7. septembra nanesena je ogromna šteta. U Savezu, koji je glavni krivac za sve ovo – nikoga nije briga. Samo 24 sata prije odigravanja utakmica Savez se oglasio i to samo putem nekih medija (veb stranica) – da se prvo kolo prvenstva Premijer lige odgađa, jer nema dovoljno sudija! U Savezu samo znaju uzimati novce za kotizacije, registracije i kazne (u prosjeku registracije + kotizacije godišnje za klubove u Premijer ligi iznose oko 7.000 KM po klubu), a ništa za taj novac Savez nam ne daje – ogročen je predsjednik kluba ,,Čelik'' Pane Škrbić.

 

RJEŠENJE: OSNIVANJE UDRUŽENJA PREMIJERLIGAŠA
- Zbog ovakvih poteza i inače neaktivnosti Saveza i njegovog Izvršnog odbora – krajnje je vrijeme da se i u rukometu, kao i u fudbalu, na nivou države, uvede ,,prinudna uprava'', odnosno ,,Komitet za normalicaiju rukometnog sporta u BiH'', jer u ovom Savezu ništa nije normalno – kažu rukometni radnici u Zenicu. Svi sportovi su izvršili reorganizacije u svojim sportovima, pa su i svi krenuli naprijed (vidite gdje nam je reprezentativni fudbal i košarka, koji ,,idu'' dalje ka Evropi...), a i rukomet u BiH ima izvanredne reprezentativne igra-če, možda čak bolje nego košarka i fudbal , a vidite gdje smo – nigdje nas nema na svjetskoj rukometnoj ,,mapi'' – ističu u ,,Čeliku''.


U RK ,,Čeliku'' imaju konkretne prijedloge kako mijenjati stvari na bolje:
• Kao prvo, predlažemo kolegama iz rukometnih Klubova da Savezu oduzmemo pravo vođenja Premijer lige i da osnujemo Udruženje premijerligaša koje bi vodilo Ligu i kvalitetnije i jeftinije;
• Predlažemo da se između Klubova i sudijske organizacije potpiše ,,Protokol o regularnosti suđenja'', sa kategoričnim zahtjevom da sudije sude jednako po jednakim kriterijumima i kod ,,kuće'' i na strani, da oni koji tako ne sude po hitnom postupku dobijaju ,,crvene kartone'', bez prava da ponovo sude. Mora se obazbijediti da se prvenstvo ne održava zbog sudija (i delegata, koji su opet poseban problem), već zbog unapređenja rukometnog sporta u BiH;
• Predlažemo da se u suđenje uključi što veći broj mladih sudija (sa B i C liste), koje možda manje znaju od onih starijih, ali makar nisu tendenciozni i nemaju svoje lobije. Predlažemo da se stare BiH rukometne sudije pošalju u penziju, pogotovu one koji ni minilmalne norme ne mogu ,,iz cuga'' položiti. Privremeno se za suđenje mogu angažovati i strane sudije (Hrvatska, Srbija, Crna Gora), dok naše mlade rukometne snage ne stasaju.
• Ptredlažemo da se hitno izvrše novi izbori u Savezu. Prije toga da se formira ,,Komitet za normalizaciju rukometnog sporta u BiH'', jer ovakva situacija sa postojanjem tri odvojena saveza ne vodi ničemu, a pogotovu ne razvoju rukometa u BiH.

 

VIŠE RUKOMETA I U MEDIJIMA
- Rukomet je i pored svih poteškoća jedan od najpopulatrnjjih sportova u BiH. Po broju posjetilaca u nekim graovima (kao u Zenici, na primjer) protekle sezone na utakmicama je bilo više posjetilaca nego u blo kom sportu, pa čak i fubalu!). S druge strane – rukometa nema u medijima, nema televizijskih prenosa, najava i izvještaja sa utakmica... Da fudbal ne računamo, ali ako košarka u nekim sportskom novinama dobije četiri stranice, onda je to za rukomet – jedna do maksimano dvije strane. Zašto? I slično. A zna se da su mediji važan kreator i da marketinški može dizati popularnosti svakog pojedinog sporta. Rukometni savez je, opet, taj, koji bi morao kreirati medijsku strategiju, sa medijima mora dogovoriti strategiju praćenja i popularisanja rukometa. Konkretno: zašto Savez ne dogovori sa nekom od televizija (ili sportskih TV kanala, kojih je sve više) da se u svakom kolu prenosi po jedna prvenstvena utakmica? Korist bi bila za sve i rukomet u cjelini – ističe Pane Škrbić.
U ,,Čeliku'' na kraju kažu i ovo:
- Znamo da se mnogima u rukometnoj organizaciji neće svidjeti ovo naše reagovanje, jer su svi naučili da govore i da se ponašaju: ,,Neka, ćuti, može vam se to obiti o glavu... Osvetiće vam se sudije i drugi...'' E mi nećemo više da ćutimo! Svaki put kad vidimo i utvridmo nepravilnosti bilo u suđenju ili na drugi način – javno ćemo reagovati i nepravilnosti oštro kritikovati, a sve u interesu bržeg i stabilnijeg razvoja rukometnog sporta i sportaša u BiH.