28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 08 Septembar 2012 21:51

BIH prva na Paraolimpijadi

Bosanskohercegovačka reprezentacija u sjedećoj odbojci osvojila je zlato na Paraolimpijskim igrama u Londonu, nakon što je u finalu preokretom savladala Iran s 3:1 (19:25, 25:21, 25:22, 25:15) U prvom setu izabranici Mirze Hrustemovića igrali su veoma dobro, a na samom otvaranju naša selekcija došla je do početnog vodstva od 2:0. Nakon toga igralo se uglavnom poen za poen, do rezultat 15:15. Uslijedila je tada serija Iranaca od 3:0 i tu smo izgubili set.

Drugi set otvorili smo odlično, baš kao i prvi. Međutim, našim protivnicima nije dugo trebalo da dođu do vodstva. Vodili smo 3:2, a onda su Iranci napravili seriju 5:0.

Primakli smo se ipak sredinom seta na samo jedan poen razlike i činilo se da možemo do preokreta. Tako je i bilo, dobili smo drugi set sa 25:21. Igralo se uglavom u mini serijama u trećem setu, ali Iranci su se u jednom trenutku uspjeli odlijepiti. Sredinom seta vratili smo se i prišli na samo minus jedan (17:16).

 

Uspjeli smo doći i do vodstva od 19:18, uz odličnu igru. Naposljetku, uslijedio je i preokret, iako tokom većeg dijela ovoga seta nije izgledalo da možemo do njega. Naša reprezentacija povela je u setovima. Dijelio nas je još jedan korak od velikog i konačnog slavlja.

 

Veliko slavlje dalo se naslutiti u četvrtom setu, pri našem vodstvu od 13:8. Na tehnički time-out sredinom seta otišli smo sa četiri poena prednosti (16:12). Kod 18:13 za naše heroje i naš ponos, sve je bilo jasno. Do kraja smo samo čuvali prednost i došli do zlata!

 

Autor: Sport Centar

 

Bh. odbojkašima to je druga zlatna medalja sa paraolimpijskih igara (2004., 2012.) na kojima su osvojili i tri srebrene (2000., 2008., 2012.).  Najtrofejnija sportska selekcija Bosne i Hercegovine dodala je još jednu medalju bogatoj zbirci odličja osvojenih na paraolimpijadama, te evropskim i svjetskim prvenstvima. 

Finale BiH - Iran bilo je očekivano i prije samog početka takmičenja. Rijetko koja selekcija u svijetu u posljednjih petnaestak godina mogla se nadati pobjedi protiv ova dva tima. U polufinalnim mečevima Iran je savladao Rusiju s 3:0, dok je BiH identičnim rezultatom eliminirala Njemačku. 

Za Bosnu i Hercegovinu igrali su Safet Alibašić, Nizam Čančar, Sabahudin Delalić, Mirzet Duran, Ismet Godinjak, Dževad Hamzić, Ermin Jusufović, Denis Kadrić, Adnan Kešmer, Adnan Manko, Asim Medić, Ejub Mehmedović i Ejub Mehmedović, a selektor reprezentacije BiH je Mirza Hrustemović.