29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 13 Decembar 2011 03:40

Dani Andrića u BNP-u Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Godine 1961. Ivo Andrić osvojio je Nobelovu nagradu za književnost uz obrazloženje da je to djelo koje je kompletno opisalo historiju jednog naroda. U godini u kojoj se obilježava 50 godina od dodjele Nagrade Andriću i dalje postoje mišljenja da je ona politički izmanipulisana, ali i ona kojima se tvrdi da ju je jedini južnoslavenski književni nobelovac dobio zahvaljujući dobrom pisanju.

Svjesni važnosti Andrićevog rada za književnost Bosne i Hercegovine, ali i ukupno kulturno naslijeđe BiH, Bosansko narodno pozorište Zenica organizovalo je manifestaciju Večeri Ive Andrića koja je otvorena u četvrtak, 08.12. izvedbom autorske predstave Olivera Frljića, Pismo iz 1920., za koju je „inspiraciju“ autor našao u istoimenoj Andrićevoj priči. Još jedan pozorišni stvaralac Haris Burina, glumac BNP-a Zenica, svoju autorsku predstavu Ćorkan, rađenu u produkciji zeničkog pozorišta, predstavit će publici u sklopu pomenute manifestacije. Svojevrsna andrićevska trilogija u organizaciji BNP-a, je kompletirana subotnjom izvedbom predstave Prokleta avlija, koja je koprodukcijski projekat Kazališta Virovitica, Teatra Kabare Tuzla i Narodnog pozorišta Užice.

 

Andriću je 10.12.1961. godine u 19:30 sati u Štokholmu uručena Nagrada. Na isti dan u isto vrijeme je na Velikoj sceni BNP-a Zenica izvedena predstava Prokleta avlija čime su završene Večeri Ive Andrića. Režiju ove predstave potpisuje Nebojša Bradić. BNP Zenica je jedina institucija koja je na ovaj način obilježila godišnjicu dodjele Nagrade Andriću.

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica su u sklopu 10. festivala bh. drame Zenica 2011. bile postavljene izložbe fotografija Andrićev odlazak u Štokholm 1961. i Ivo Andrić na scenama BNP-a.

Dino Delić,
Voditelj Ureda za odnose s javnošću

Čitano 3264 puta