21 Juni 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 12 Decembar 2011 03:01

Stranci u Sarajevu Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

STRANCI BNP-a ZENICA PRED SARAJEVSKOM PUBLIKOM - U skopu saradnje između Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Narodnog pozorišta Sarajevo koja je ozvaničena potpisivanjem Sporazuma i kojom je, između ostalog, definisana i razmjena gostovanja između ove dvije pozorišne kuće, BNP Zenica će pred sarajevskom publikom izvesti predstavu Stranci u ponedjeljak, 12.11. u 19:30 sati na Velikoj sceni NP Sarajevo.

Specifičnost pomenute predstave ogleda se u tome što je rađena po tekstu koji je nastao sažimanjem pet mikrodrama savremenih bosanskohercegovačkih dramskih pisaca, Darka Lukića, Aide Pilav, Hasana Džafića, Radmile Smiljanić i Almira Imširevića. Režiju ovog bh. dramskog pentagrama potpisuje Lajla Kaikčija, rediteljica BNP-a Zenica. O kvalitetu predstave Stranci govori i činjenica da je na 10. festivalu bosanskohercegovačke drame osvojila četiri nagrade, koje su rezultat izvanredne režije, glume i dramaturške intervencije na originalnom tekstu.

U predstavi igraju Snežana Vidović, Robert Krajinović, Lana Delić, Merima Lepić, Selma Mehanović, Saša Handžić, Anđela Ilić, Faketa Salihbegović-Avdagić, Ištvan Gabor, Muhamed Bahonjić, i Nusmir Muharemović, a svi su glumci BNP-a Zenica. Prije izvedbe predstave biće organizovana sarajevska promocija knjige Stranci u Bijelom salonu NP Sarajevo u 18:30 sati, na kojoj će prisustvovati i autori.

Čitano 3222 puta