29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 28 Decembar 2011 08:58

O Smajlovićevoj ponudi Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

husejin-smajlovic01Nakon što je načelnik općine Zenica Husejin Smajlović u pismu Generalnoj direkciji projekta "Ars Aevi" predložio da se, ako Sarajevo ne potvrdi interes za izgradnju muzeja "Ars Aevi", pokrenu dogovori o njegovoj izgradnji u Zenici, direktor ovog projekta Enver Hadžiomerspahić kaže da je uistinu impresioniran i zahvalan načelniku što se odlučio da ponudi saradnju.

- Međutim, naš koncept je već odavno bio takav da se u Sarajevu izgradi "Ars Aevi", a da se u najznačajnijim kulturnim centrima BiH izgrade paviljoni u kojima bi Kolekcija "Ars Aevi" bila u toku godine u pokretu, izložena i u Zenici, Travniku, Bihaću, Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru. Dakle, to je jedan dugoročni plan. Mogućnost za takvu saradnju otvorio je upravo načelnik Zenice i ja ću biti sretan da se uskoro s njim susretnem i da razgovaramo o saradnji - kaže Hadžiomerspahić.

 

Ističe da mora biti sasvim iskren, jer su najznačajniji umjetnici svijeta svoje reprezentativne radove poklonili gradu Sarajevu i na taj način dali svoj odgovor na nepravdu opsade olimpijskog Sarajeva. Stoga bi bilo veoma neugodno radove prenijeti u Zenicu ili u neki drugi kulturni centar Evrope.

- Ali, mi ćemo morati zauzeti definitivan i jasan stav šta Sarajevo želi, šta može i šta hoće da uradi u odnosu na ovu vrijednu zbirku. Mislim da ćemo do tih definitivnih odgovora doći u decembru ili u januaru sljedeće godine i nakon toga ćemo razmišljati koje su nam alternative ostale. Trebamo biti strpljivi i sačekati odluke o budžetu - ističe Hadžiomerspahić.

Čitano 4474 puta