21 Februar 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 19 Mart 2012 03:09

Pismo iz 1920. u Beogradu

p19201Koprodukcijski projekat Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Međunarodnog teatarskog festivala MESS Pismo iz 1920. nakon zvanične selekcije uvršten je u takmičarski program 11. međunarodnog pozorišnog festivala „Slavija“.

Pozorišni hit koji je predstavljao BiH na ovom beogradskom festivalu izveden je na sceni Pozorišta „Slavija“. Tokom Festivala izvedeno je devet predstava iz osam zemalja. Predstave Pismo iz 1920. i Kraj partije, pozorišta Atelje 212 iz Beograda jedine su predstave sa prostora bivše Jugoslavije koje su izvedene na Festivalu. Pored pomenutih predstava iz Bosne i Hercegovine i Srbije festivalskoj publici su se predstavila pozorišta iz Rusije, Rumunije, Bugarske, Poljske, Irana i Azerbejdžana.

Predstave je ocjenjivao tročlani žiri kojim predsjedava makedonski pozorišni i filmski reditelj Ljubiša Georgijevski, a članovi su profesori Dragana Ćolić-Beljanovski i Raško Jovanović.

Pismo iz 1920. autorski je projekat Travničanina Olivera Frljića, koji je izazvao brojne i podijeljene reakcije bh. i regionalne javnosti. U predstavi igraju Adis Mehanović, Saša Handžić, Slaven Vidak i Enes Salković.