28 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 19 Mart 2013 02:43

Omladinske kartice EYCA i u BiH

 

Evropska omladinska kartica (EYCA), koja je nedavno predstavljena u Sarajevu, pruža popuste mladima od pet do 50 posto u 39 zemalja Evrope prilikom putovanja, smještaja, kupovine, posjete kulturnih znamenitosti.  Korisnici kartice mogu biti svi mladi ljudi do 30 godina, bez obzira na to da li su učenici, studenti, zaposleni ili nezaposleni. 

 

- Bosna i Hercegovina je postala pridruženi član EYCA asocijacije zahvaljujući tome što je Komisija za koordinaciju pitanja mladih u BiH završila svu zakonsku proceduru za pristupanje BiH Parcijalnom sporazumu Vijeća Evrope o mobilnosti mladih putem omladinske kartice -  istakla je u razgovoru za Fenu koordinatorica projekta razvoja EYCA kartica u BiH Maja Starčević. Nosilac licence za razvoj i distribuciju kartica za mlade u BiH je Udruženje građana "Auctus" iz Banje Luke, koje je licencu dobilo 2010. godine kada se u BiH i počela razvijati EYCA kartica. 

 

- Mladi u BiH trenutno mogu da koriste EYCA popuste u Sarajevu, Banjoj Luci, Gradišci i Bijeljini, a u pripremi su popusti u još nekoliko gradova u BiH - naglasila je Starčević. Anketa koju su proveli iz "Auctusa" pokazuje da korisnici imaju pozitivna iskustva kada je riječ o ovoj kartici. Za primjer popusta koji pruža kartica Starčević je navela kurs njemačkog jezika čiji upis košta 250 KM, a s karticom je ušteda 25 KM. Dodala je da prilikom kupovine popust zavisi od organizacije, a popusti se kreću od pet do 50 posto. 

 

EYCA kartica u BiH dostupna je već osam mjeseci i vrijedi godinu dana od dana izdavanja. Starčević je spomenula iskustvo s ISIC karticamama, koje su duže dostupne mladima u BiH od EYCA kartica, gdje je naglasila da su korisnici iskazali interesovanje za karticom i po isteku su tražili novu. Ova kartica je vezana samo za studente, a funkcioniše na sličan način kao i EYCA.  Podaci "Auctusa" kazuju da broj mjesta na kojima se mogu ostvariti popusti s ovom karticom raste iz dana u dan, te naglašavaju da su uvjereni da kartica utiče na to da mladi mogu da ostvare značajne uštede u ova krizna vremena. 

 

- Putem programa EYCA kartica uskoro ćemo svim mladima koji koriste karticu na dnevnoj i sedmičnoj osnovi omogućiti pristup različitim informacijama, koje mogu biti značajne za njihov razvoj i pristup različitim programima na evropskom nivou - naglasila je Starčević. 

 

 

Hazim Aljović/Fena