20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 07 Novembar 2013 05:20

Filth - Prljavo u bh.kinima

UNA FILM, zastupnik United International Pictures (UIP) za teritoriju cijele Bosne i Hercegovine na repertoar domaćih kino dvorana ove sedmice donosi FILTH / PRLJAVO, najnoviju ekranizaciju romana Irvina Welsha. Svojom knjigom “Trainspotting” Welsh je osvojio svijet, pogotovo nakon enormnog uspjeha kultnog istoimenog filma, a sa filmom Filth i predstojećim nastavkom Trainspottinga rađenog prema njegovoj posljednjoj knjizi Porno, uspjeh i slava pisca mogu biti samo još veći. 

 

Prepredeni Bruce Robertson (James McAvoy), korumpirani policajac pun predrasuda, treba da dobije unapređenje i učiniće sve da bi dobio ono što želi. Angažovan je da riješi brutalno ubistvo, ali se osjeća ugroženo od strane svojih kolega, uključujući Ray Lenox (Jamie Bell), zbog čega Bruce odlučuje da ih uništi i to pred nosom nesvjesnog glavnog inspektora Tola. Dok bude okretao kolege jedne protiv drugih otimanjem njihovih žena i razotkrivanjem tajni, Bruce će početi da se gubi u mreži obmana koje više ne može da kontroliše. Njegova prošlost ga sustiže, a njegova izgubljena žena, droga i sumnjičave kolege počinju da utiču na njegov zdrav razum. Pitanje je: da li može da ostane priseban dovoljno dugo da se izvuče iz tog blata?

 

"Prije par godina gledao sam ulogu Michaela Shannona u filmu Take Shelter i smatrao sam da je to bila jedna od najboljih uloga koju sam gledao još od Roberta de Nira u Taksisti. A rekao bih da je James u ovom filmu bolji od obojice. Stvarno mrzite njegov lik, ali i suosjećate s njim, želite znati šta se s njim dogodilo." kazao je Welsh.

 

Škotski trio  (McAvoy I Welsh) upotpunjava režiser Jon S. Baird, koji je takođe radio i scenarij, tačnije adaptaciju Welshove knjige. Baird nije previše iskusan režiser, kako je njegov jedini dugometražni film do sada bio Cass, još jedna odlična adaptacija knjige koju je pisao slavni Cass Penant, bivši vođa navijačke skupine Inter City Firm, koja je sijala strah i trepet po Britaniji dok su pratili svoj voljeni West Ham.

 

Redovna bh. distribucija za “Filth” započinje u cetvrtak 07. novembra sa projekcijama na repertoarima multipleksa Palas Banja Luka, FC Ekran Zenica, te u kino dvoranama Kaleidoskop Tuzla i Andrićgrad Višegrad. Na repertoar sarajevskog multipleksa Cinema City, “Filth”  stiže 14.novembra.

 

 

PR služba UNA Film