29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 04 Novembar 2013 23:18

Zeničani na festivalu u Brčkom

Jubilarni 30. regionalni bh. Festival pozorišta u Brčkom otvoriće 21. novembra predstava "Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla", u režiji Harisa Pašovića, a u izvedbi East-West teatra Sarajevo. Gradonačelnik Brčko Distrikta i predsjednik Organizacionog odbora Festivala Anto Domić izjavio je novinarima da su sve odluke na jutrošnjoj sjednici u vezi festivala pozorišta u Brčkom donesene jednoglasno, da festival i ove godine ima dobar takmičarski i off program. 

       

 

Domić je kazao kako očekuje da će publika biti zadovoljna ponuđenim repertoarom.  Selektor Festivala, glumac i profesor Vlado Kerošević rekao je da je za Festival bilo prijavljeno 18 predstava, a da u takmičarskom dijelu ove manifestacije u Brčkom igra osam predstava, i to pet iz BiH, i po jedna iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore. 

       

Direktor Festivala Jakov Amidžić potvrdio je kako je sve spremno za početak 30. jubilarnih susreta u Brčkom, a osim u Domu kulture, gdje će biti izvođen zvanični program, nekoliko predstava za djecu biće izvedeno za učenike gradskih i seoskih škola na području Brčko Distrikta. 

 

U takmičarskom dijelu Festivala prvi će nastupiti East-West teatar Sarajevo, koji će izvesti predstavu "Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla", koju je napisao i režirao Haris Pašović.  Satiričko kazalište "Kerempuh" Zagreb predstaviće se "Svećenikovom djecom", pisca Mate Matišić, a u režiji Marija Kovača, dok će se Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice predstaviti komadom "Očevi su grad(ili)", autora i režisera Borisa Liješevića. Hrvatsko narodno kazalište Mostar odigraće predstavu "Čik lit", pisca Damira Šodana, koju je režirala Tanja Miletić. Komad Fedora Šilija "Čarobnjak", u režiji Borisa Liješevića, odigraće Narodno pozorište Sombor, dok će za Kamerni teatar 55 iz Sarajeva "Koncert ptica", Dževada Karahasana, režirati Aleš Kurt.  Narodno pozorište Republike Srpske (RS) iz Banjaluke predstaviće se ponovo brčanskim ljubiteljima pozorišta komadom "Četrnaesta", koji u potpunosti potpisuje Ana Đorđević, dok će Bosansko narodno pozorište (BNP) Zenica odigrati komad "Mousefuckersi", Almira Imširevića, koji je režirao Stevan Bodroža.