25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 02 Januar 2012 21:03

Igor Laikert Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Nakon završetka sportske gimnazije u norveškom Rjukanu, mladi zenički skijaš Igor Laikert, koji će 27. februara napuniti 21 godinu, ostao je na sjeveru Evrope i upisao Fakultet za sport.

- Već sam šestu godinu u Norveškoj. Dok sam bio u gimnaziji, trener mi je bio Sarajlija Ajdin Pašović, a sada me trenira Norvežanin Hans Blatman (Blattman) - kaže Laikert.

Nastavu na fakultetu, dodaje, pohađa po četiri sedmice ujesen i četiri na proljeće, dok je zimski period rezerviran za skijanje.

 

- Mnogo je obaveza, a moj osnovni cilj je nastup na Olimpijskim igrama 2014. u ruskom Sočiju. Cilj mi je da već ove godine ostvarim A-normu, za šta mi je potrebno da uđem u top 500. Najbliži sam ovom cilju u spustu, gdje sam na svjetskoj listi tek dva ili tri mjesta iznad - kaže Laikert, koji vozi sve alpske discipline.

Na svjetskoj ljestvici u kombinaciji je oko 530. mjesta, u veleslalomu oko 520., a u slalomu 600. Do sada je uglavnom vozio FIS utrke po Norveškoj i Švedskoj, dok je u januaru 2011. nastupio u slaloma za Svjetski kup na Sljemenu.

- Vozio sam i utrke Svjetskog prvenstva u Garmiš-Partenkirhenu. Bio sam 23. u superkombinaciji, što je i najbolji bh. rezultat na SP-u. U utrci Super G bio sam 38., a u spustu 43. Na Sljeme ću i ove godine. Zato sam i došao kući, da se u krugu porodice pripremim za nastup - kaže Laikert.

Mladom Zeničaninu ovo je zvanično prva seniorska sezona. Za nastup na više utrka Svjetskog kupa, kaže, nedostaje mu novca.

- Naš je savez siromašan, ali pomažu koliko mogu. Ja sam im, u svakom slučaju, zahvalan, a nadam se da ću im se odužiti i dobrim rezultatima - skroman je Laikert, čije su aktivnosti do sada uglavnom finansirali njegovi roditelji, koji žive u Zenici.

Laikert najavljuje da će, vjerovatno, braniti naslov bh. prvaka u slalomu, osvojen 2011. na Bjelašnici, te da će poboljšati plasman u veleslalomu, gdje je bio peti. Prije nekoliko dana na dvije FIS utrke slaloma u norveškom Hafjelu osvojio je 10. i 26. mjesto, što je svakako dobra najava sezone.

Čitano 4139 puta Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 02 Januar 2012 21:10