28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 20 April 2014 05:48

Počelo suđenje Smrikinim ubicama

U Kantonalnom sudu u Zenici je protekle sedmice počelo suđenje zbog ubistva Zeničanina Ramiza Smrike (51). On je 19. novembra prošle godine ubijen na kućnom pragu u selu Kozarci kod Zenice.

 

Nakon podizanja optužnice i negiranja krivnje na izjašnjenju, počelo je suđenje Zeničaninu Seadu Mujkiću (22) kao direktnom izvršiocu i njegovom sugrađaninu Admiru Jašareviću (23) koji je optužen za pomaganje. Djelo za koje ih se tereti je oružano razbojništvo sa smrtnim posljedicama. 

 

Treći optuženik, direktni učesnik Senad Šišić (27) iz Zenice nalazi se u bjekstvu i za njim je po nalogu Kantonalnog suda Zenica raspisana je međunarodna "crvena" Interpolova potjernica. Kako saznajemo od sudije Asima Pezera, iako je tokom suđenja Mujkić priznao krivnju, postupak se neće razdvajati.

 

Ovaj užasan zločin je rasvijetljen nakon dva mjeseca, krajem januara ove godine, kada su u akciji specijalaca MUP-a uhapšeni Mujkić i Jašarević, koji je nakon nekoliko dana pušten, pa ponovno uhapšen. 

 

Šišić je u vrijeme pretresa i akcije policije bio u Sloveniji u posjeti djevojci, te je u telefonskom razgovoru obećao dolazak, predaju ali se to do danas nije dogodilo, pa je za njim raspisana potjernica. Utvrđeno da je zločin počinjen iz koristoljublja, nakon što se Smriko hvalio da će dobiti veću količinu novca. Napadači, koji su saznali za hvalisanje, namjeravali su počiniti razbojništvo, ali je pred njih izašao Smriko sa daljinskim upravljačem, te su oni pucali u njega, misleći da drži oružje u ruci.  

Za krivično djelo koje se Mujkiću i Šišiću stavlja na teret zaprijećena je kazna od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora. Ronioci specijalaca Jedinice za podršku MUP-a ZDK-a su u rijeci Bosni na petlji Blatuša pronašli dijelove odbačenog oružja, odakle je i krenula dalja istraga.