29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 02 Avgust 2013 15:15

Uhapšeni napadači na Italijane

Dana 01.08.2013. godine, u 23,15 sati, u ulici Bulevar Kulina Bana u Zenici, izvršeno je razbojništvo nad licima D.M. i D.F., oba lica iz mjesta Udine, Italija. Razbojništvo je izvršeno na taj način da je sedam nepoznatih muških lica, u navedenoj ulici prišlo navedenim licima i tom prilikom im zadali više udaraca, nakon čega su od oštečenog D.M. otuđili  ručnu torbu, u kojoj su se nalazili lični dokumenti i 90 EUR, dok su od drugog lica otuđili sunčane naočale i 10 KM. Prilikom izvršenja ovog fizičkog napada lice D.F. je zadobilo lakše tjelesne povrede, a napadači su se nakon izvršenja razbojništva udaljili u nepoznatom pravcu.

 

Odmah, nakon zaprimljene dojave, na lice mjesta je upućena policijska patrola Policijske stanice Centar, kao i službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I, koji su potvrdili tačnost zaprimljene dojave, nakon čega se pristupilo obezbjeđenju lica mjesta, te prikupljanju  prvih obavještenja o događaju, kao i preduzimanju potrebnih mjera i radnji, u cilju pronalaska i hvatanja izvršilaca ovog krivičnog djela. 

Nakon prikupljenih informacija sa lica mjesta, formirana je uviđajna ekipa, koja je po ovlaštenju dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zenica izvršila uviđaj.

 

Preduzimajući operativno-taktičke mjere i radnje u cilju lociranja i hvatanja izvršilaca navedenog krivičnog djela, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I su, nedugo nakon izvršenja razbojništva, došli do određenih saznanja, da se u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela mogu dovesti  lica koja su identifikovana a radilo se o licima: M.D., rođen 1993. godine, K.N., rođen 1995. godine, A.A., rođen 1992. godine i S.H., rođen 1995. godine, sva lica iz Zenice.

 

Veoma brzom intervencijom policijskih službenika, lica su isto veče locirana na području Zenice i lišena slobode, zbog postojanja sumnje da su izvršila opisano krivično djelo. 

Nad licima je u službenim prostorijama zavedena kriminalistička obrada, tokom koje su operativni službenici utvrdili okolnosti izvršenja ovog krivičnog djela. U skladu sa prikupljenim informacijama, izlaskom na lice mjesta u ulici Bulevar Kulina Bana i pregledom lokaliteta, operativni službenici su pronašli lične dokumente oštećenog D.M.

Poduzimajući daljnje mjere i radnje na dokumentovanju izvršenog krivičnog djela i otkrivanju počinilaca, operativni službenici kriminalističke policije su identifikovali i preostala 3 lica, koja su se sumnjičila za izvršenje ovog razbojništva, te su ista danas, 02.08.2013. godine, locirana i lišena slobode na području Zenice.

Pored zavedene kriminalističke obrade nad licima, obavljeni su razgovori sa oštećenim licima, dok su lica koja su lišena slobode ispitana u svojstvu osumnjičenih, na okolnosti izvršenja ovog krivičnog djela. Takođe je  u službenim  prostorijama izvršena i radnja prepoznavanja.     

Nakon izvršene kriminalističke obrade, uzetih izjava, te prikupljenih dokaza i obavještenja, protiv navedenih lica će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen službeni Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju počinioca,  zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Razbojništvo“ iz člana 289. stav 2. Krivičnog zakona FBiH.

 

Zahvaljujući maksimalnom i krajnje profesionalnom angažovanju službenika Policijske uprave I na dokumentovanju izvršenog krivičnog djela, ovo razbojništvo je uspješno rasvjetljeno a počinioci istog, u kratkom vremenskom periodu, identifikovani, locirani i lišeni slobode.

 

 

 URED POLICIJSKOG KOMESARA

 

SAZNAJEMO DA SU NAPADAČI:

 Zeničani Damir M. (20), Nermin K. (18), Albin A. (21), Haris S. (18), Ismail J. (18), Franko N. (17) i Nurudin R. (19).