29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 02 Avgust 2012 08:13

Regres zaduženjem građana?

Pravo na regres, odnosno, prema poreznim propisima – naknadu za godišnji odmor, nije zakonsko pravo radnika, što znači da sam propis ne nameće obvezu poslodavcu da ga radnicima isplati, već se to pravo mora propisati, odnosno ugovoriti ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili odlukom poslodavca. 

 

Ponižena javnost i građani ZDK su kao normalnu prihvatili izjavu u kojoj novi ministar finansija ZDK iz reda SBB-a Mirsad Isaković ležerno kaže da isplata regresa za sve budžetske korisnike, njih 8.500 nije upitna i da će biti realizovana do kraja godine. Nadalje finansijski "stručnjak" izjavljuje da zbog slabe realizacije i ostvarivanja budžeta ZDK od samo 71% regres će biti isplaćen iz sredstava reprogramiranja kredita MMF-a !?!?!? Ova vrsta iživljavanja preko leđa poreznih obveznika u ZDK je krajnje odvratno moralno djelo i politički diletantsko pohlepan čin. Podsjećamo ZDK je kanton u kojem statistički gledano uvijek smo među posljednjim u Federaciji po prosjećnoj plati. ZDK je kanton gdje čak ni policija nema ista prava kao njihove kolege u drugim kantonima, nakon toga slijedi i razlika u platama u zdravstvu i tako dalje. Ali ovaj nemoralni čin onih željnih vlasti koji pored, odgovorno tvrdim, gladnih građana ZDK na postojeća redovna primanja uzimaju još i regres i sve to od kredita MMF-a je krajnje drsko i bezobrazno.

 

Ova izjava novog SBB ministra finansija je tim prije neodgovornija ako znamo da je ZDK već odavno trebao otići u stečaj! Još u januaru ove godine premijer Plevljak je za Federalni Radio izjavio da će funkcioniranje ZDK u ovoj godini značajno usložiti obaveza proistekla iz presude Ustavnog suda Federacije, kojom se iz kantonalnog budžeta mora izdvojiti 5 posto, odnosno oko 14 miliona maraka za isplatu izvršnih sudskih presuda po osnovu granskih kolektivnih ugovora budžetskih korisnika. Ukupna potraživanja po ovom osnovu su alarmantna, a pretpostavlja se da iznose oko 70 miliona maraka. Da se radi o nekoj firmi situacija bi bila zrela za proglašavanje stečaja. Drugo je pitanje odgovornosti i onih koji su napravili štetu ZDK u vrijeme premijera Nedžada Polića, ali to su znali i Plevljak i Isaković kada su se primali svojih funkcija i budžetskih plata koje ih sljeduju sukladno tome. Ali bez obzira, vlada ZDK koja se stalno poziva na interese građana predvidjela je sebi regres i plaćanje dodatnih troškova koji im nastaju korištenjem godišnjih odmora od novca reprogramiranja kredita MMF-a koji će kasnije vraćati siromašni građani ZDK!

 

Nije briga ni Plevljaka ni Isakovića što je obaveza ZDK po presudi Ustavnog suda na osnovu izvršne sudske presude 43 miliona KM bez kamata!?

 

Jel u tom regresu stoji smisao poruka "Za bolju budućnost" i "Za čovjeka" !? Možda i jeste, ali čiju bolju budućnost i kojeg čovjeka? Vjerovatno samo onih 8.500 koji su instalirali muzne instrumente na budžet ZDK! A to što kanton broji cca.400.000 stanovnika od kojih polovina nema normalan život ne zanima političke mešetare koji se brinu samo za sebe i koji samo lažu od izbora do izbora, a kada dođu na vlast svi su isti što najbolje pokazuje i ovaj primjer.

 

U svojoj izjavi o regresu za RTV Zenica ministar Isaković nam je jasno rekao šta ova vlada misli o građanima ZDK. Tačnije nam je rekao da ništa i ne misli, nego misli samo na sebe i budžetske korisnike, odnosno misli jel bolji smještaj u Makarskoj, Dubrovniku, Tunisu, Grčkoj, Turskoj .... U kantonu u kojem su nas doveli u situaciju da razmišljamo na način da je dobro da je plata redovna i da uopšte nije važno kolika je, iako je ispod prosjeka, u odnosu na druge kantone, jedan ovakav čin u kojem dembelije sa budžeta žele regres od kredita MMF-a, a ne od ušteda postojećih troškova kantona i bez obzira na 70 miliona KM duga prema istim tim dijelom budžetlijama koji su "ogulili" budžet kantona zbog Polićeve nesposobnosti da riješi problem drugačije. Kako objasniti podjelu regresa od sredstava MMF-a osim da je sve to još jedan u nizu predizbornih folova posmatran kroz izbornu matematiku zbrajanja glasova u 12 gradova ZDK na predstojećim lokalnim izborima koji su najbolja "platforma" za Opće izbore 2014 godine od kojih zavisi njihov daljnji politički život i lagodnost budžetske hladovine.

 

Visoko.co.ba