29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 02 Avgust 2013 14:50

Krađa iz policijske stanice

Najmanje tri pištolja koja su zaplijenjena u hapšenjima okorjelih kriminalaca ukradena su iz depoa Policijske uprave Zenica, koji je smješten u Policijskoj stanici u Nemili, petnaestak kilometara od grada. Ono što je sigurno jeste da su kradljivci u redovima ili su blisko sarađivali s nekim od policajaca iz te stanice, jer je ukradeno oružje "nestalo" iz prostorije koja je imala čelične rešetke i brave, nema prozora, a nalazi se vrlo blizu kancelarije dežurnog operativca, u kojoj policajci borave 24 sata dnevno. 

 

Prema nezvaničnim navodima iz provedene istrage, rešetke su skinute i vraćene, brava pročešljana, a onda sve vraćeno u prvobitno stanje. Kradljivci su se ponadali da će oružje biti predato na uništenje bez prethodne ponovne provjere svakog posebnog primjerka. Krađa je otkrivena još 19. juna i uprava policije na sve načine pokušavala je da informacija o tome ne dospije u javnost pa smo i mi na službeni odgovor MUP-a ZDK čekali ravno 15 dana, do jučer poslije podne. 

 

- Možemo potvrditi da je otkrivena krađa pištolja te da je odmah formiran tim koji radi na pronalaženju odgovornih. Nevezano za eventualnu krivičnu odgovornost, bit će utvrđena i disciplinska odgovornost nadležnih koji su trebali raditi da do toga i teorijski ne dođe. U svakom slučaju, ovo jeste mrlja na rad časnih policajaca i zato ćemo istrajati na otkrivanju počinilaca - kazala nam je Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK. 

 

Ona je potvrdila da su nad policajcima u Nemili vršena poligrafska ispitivanja (detektor laži), ali i da "do ovog trenutka MUP nema osumnjičenoga".  Nezvanično, jedan policajac je "najbliži" da bude osumnjičen, ali je njegov kolega "pao" na poligrafu, što je dodatno zakompliciralo istragu. U policijskim krugovima se navodi da je "nestanak" oružja zakomplicirao najmanje jedan sudski proces koji se vodi pred zeničkim sudom, jer nedostaje "dokaz izvršenja pljačke". Međutim, Ahmić i načelnik PU Zenice Admir Gazić negiraju te navode tvrdeći da se radi o pištoljima nad kojima je okončan postupak oduzimanja te su bili "pred procedurom uništavanja".

 

Ahmić negira i da je dio istrage usmjeren ka bivšem depou oduzetih automobila, također u Nemili. Navodno, jedan građanin uputio je žalbu da je, po vraćanju automobila u njegov posjed, utvrdio "znatno veću prijeđenu kilometražu". Navodi se i da je sa spiska "nestao" skupocjeni BMW, ali i da su automobili vraćani mimo zakonskih procedura poznanicima policijskih šefova. Ahmić i Gazić kažu da "za to prvi put čuju".

 

avaz