29 Februar 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 23 Januar 2012 13:46

Gasovod Zenica - Travnik

gasovodKompanija BH-Gas d.o.o. Sarajevo i Konzorcij Monter Strojarske montaže d.d. Zagreb i GP Put d.d. Sarajevo potpisali su danas u Sarajevu Ugovor za izvođenje radova na izgradnji gasovoda Zenica - Travnik. Gasovod, ukupne dužine oko 40 kilometara, sa odvojcima Busovača i Novi Travnik, počinje u Zenici, gdje je trenutno krajnja tačka postojećeg gasovoda, a završava u Travniku.

Prema riječima v.d. direktora BH-Gas-a Adnana Krese, gasovod Zenica - Travnik, kao prva faza gasifikacije Srednjobosanskog kantona (SBK), proglašen je projektom od interesa Federacije BiH (FBiH) na bazi odluke iz 2008. godine, a u sklopu "Programa prioritetnih razvojnih projekata u FBiH" - Program javnih investicija.

"Temeljem ove odluke, BH-Gas je pokrenuo aktivnosti osiguranja kreditnih aranžmana kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) radi finansiranja ovog projekta. Tako je obezbijeđen kredit od 17 miliona eura, a vrijednost izgradnje projekta je oko 40 miliona KM", kazao je Kreso. Pojasnio je da će izgradnja gasovoda omogućiti gasifikaciju četiri općine u SBK obezbjeđujući snabdijevanje alternativnim gorivom za industriju, centralni sistem zagrijavanja i domaćinstva u gradovima Busovača, Vitez, Novi Travnik i Travnik.  "Na osnovu obaveza iz kreditnog aranžmana, potpisan je Sporazum između vlada FBiH i SBK, kojim je ovaj kanton preuzeo obavezu sprovođenja aktivnosti dodjele koncesija za razvoj distributivne mreže u navedenim općinama kako bi, po izgradnji ovog gasovoda, bilo obezbijeđeno inicijalno tržište prirodnog gasa", kazao je Kreso.

Izgradnja gasovoda podrazmijeva i izgradnju pratećih objekata na gasovodu, kao što su: blok stanice, otpremno-prijemne čistačke stanice, mjerno-regulacione stanice... Kreso je napomenuo da se uz izgradnju gasovoda polažu i cijevi za optički kabl za potrebe kompanije BH Telecom, a u izgradnju gasovoda biće uključene domaće građevinske kompanije, kao i domaće kompanije zadužene za mašinsko-montažerske radove. "Oko 60 posto od ukupnih radova predstavljaju građevinski radovi koje će raditi domaće kompanije, a i dio mašinsko-montažerskih radova od oko 15 posto je dodijeljen domaćim kompanijama, odnosno kompanijama Energoinvest IMQ i Unis Fagas", istakao je Kreso i dodao da će radovi na ovom projektu početi već sutra.

Predstavnik Konzorcija Monter Strojarske montaže d.d. Zagreb i GP Put d.d. Sarajevo Nevenko Meštrović kazao je da će izgradnja gasovoda trajati 12 mjeseci. "Siguran sam da ćemo ovaj posao završiti na vrijeme i na zadovoljstvo investitora", kazao je Meštrović. Kako je istaknuto, BH-Gas ovim projektom nastavlja sa realizacijom planiranih projekata razvoja gasne mreže u BiH, a što će u konačnici doprinijeti priključenju BiH u regionalne i evropske gasne koridore.