29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 23 Januar 2012 14:52

Šta se traži, a šta plaća?

posaoNa portalu Posao.ba u protekloj godini oglašeno je oko 9.000 oglasa i registrovano više od 26.000 biografija, a procjenjuje se da je putem tog portala u 2011. godini posao pronašlo više od 7000 osoba, navodi se u analizi portala Posao.ba "Tržište rada u BiH u 2011. godini".

"Bilježi se pad broja oglasa za 10 posto u odnosu na 2010. godinu, te je sedam posto manje registriranih biografija. U prosjeku, na jedan oglas pristizalo je oko 49 prijava, mjesečno je zabilježeno oko 12.000 prijava na oglašena radna mjesta, dok je oko 5.500 osoba apliciralo na otvorena radna mjesta", istaknuto je u analizi, saopćio je portal Posao.ba.

Analiza je pokazala da je i prošle godine, kao i prethodnih, kategorija "Komercijale i prodaje" zabilježila najveći broj otvorenih pozicija na portalu Posao.ba, te su se komercijalisti, prodavači i trgovci ponovo našli na prvom mjestu u Top 10 zanimanja.

Također, kategorija "Informatika – software" zabilježila je veliki porast broja oglasa, te su se pozicije IT programera i developera pronašle na drugom mjestu u Top 10 zanimanja. Ova kategorija spada i u deficitarna zanimanja u prošloj godini, budući da je postojala velika ponuda poslova, ali manjak stručnog kadra za njihovo popunjavanje. Pored ove dvije kategorije, najtraženiji su radnici u kategorijama "Administrativne i slične usluge", "Ekonomija i finansije" i "Ugostiteljstvo".

Najveći pad oglašenih radnih mjesta bilježe kategorije "Prava", "Obrazovanja", "Menadžmenta i upravljanja" i "Građevinarstva" Deficitarne kategorije za prošlu godinu, pored "Informatike – software", bile su "Biotehnologija i farmacija", "Arhitektonske usluge" i "Ugostiteljstvo".

Kategorije suficitarnih zanimanja, gdje je postojala velika potražnja, ali mala ponuda poslova, u 2011. godini bile su "Administrativne i slične usluge", "Transport, skladištenje i logistika", "Policija i zaštitarske usluge", "Turizam" i "Osiguranje". Posloprimci su najviše bili zainteresirani za poslove u kategorijama "Komercijale i prodaje", "Administrativnih i sličnih usluga", "Ekonomije i finansija", "Bankarstva" te "Marketinga i PR-a". U najviše slučajeva poslodavci u protekloj godini nisu navodili vrstu zaposlenja u oglasima, čak u 30,9 posto oglasa. U 29,3 posto oglasa nudio se stalni posao, potom su traženi pripravnici u 14,3 posto oglasa, radnici za honorarne poslove u 7,7 posto konkursa, te sezonski radnici u 4,9 posto oglasa.

Što se tiče stepena obrazovanja, u čak 48,91 posto oglasa poslodavci su tražili radnike sa visokom stručnom spremom, a potom u 32,74 posto oglasa sa srednjom stručnom spremom, dok su KV i VKV radnici traženi u 9,9 posto oglasa i u 8,45 posto nije navedena stručna sprema. U protekloj godini najčešće su traženi radnici sa dvije do četiri godine radnog iskustva (31,34 posto), a potom oni sa jednom godinom radnog iskustva (26,28 posto). U 19,56 posto konkursa nije navedeno da li je potrebno radno iskustvo, a radnici sa pet i više godina radnog iskustva traženi su za određene specijalizirane poslove u 12,86 posto konkursa. Poznavanje rada na računaru uslov je čak u 83 posto oglasa, a strani jezik je bio neophodan za zaposlenje u 81 posto konkursa, pretežno engleski. Posjedovanje vozačke dozvole uvjet je bio u 32 posto konkursa, uglavnom za poslove na terenu.

Prema podacima portala Plata.ba, u 2011. godini, kao i u 2010. godini, najplaćenije su pozicije u višem menadžmentu.  Najplaćenija pozicija je country menadžera sa platom u iznosu 4.285 KM, potom slijede pozicije: direktor sektora u bankarstvu - 2.730 KM, izvršni direktor - 2.493 KM, direktor prodaje - 2.364 KM i marketing direktor - 2.313 KM. Najmanje plaćeni radnici su na pozicijama niskokvalificiranih i pomoćnih poslova.  Najniža plata je na poziciji obućara u iznosu od 422 KM, potom higijenskih radnika i poljoprivrednih tehničara (450 KM), krojača (458 KM), čistača (474 KM), te konobara (487 KM), navodi se u analizi portala Posao.ba "Tržište rada u BiH u 2011. godini".