02 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 23 Januar 2012 03:01

CIMOS u 2011.

cimosze1Zenički pogon slovenačkog CIMOS-a prošlu godinu je, uprkos općoj recesiji, završio sa povećanjem proizvodnje u odnosu na godinu ranije.

Prema podacima Amira Klinčara, direktora pogona CIMOC TMD Casting u Zenici, proizvodnja iz 2010. od 11.000 tona u prošloj godini nadmašena je za oko pet posto, s tim da su zadržani svi dosadašnji, te počela potraga za novim kupcima. Istovremeno, povećan je broj zaposlenih.

CIMOS proizvodi kočione i druge elemente za putnička i teretna vozila PSA grupacije (Citroen, Pežo), te Forda. U 2012. ulaze sa ugovorenim poslom za novog velikog kupca, Folksvagen, čime će biti zaokružena lista najpoznatijih svjetskih brendova za koje dijelovi kočionih sistema se proizvode upravo u Zenici.

 

- Iako već nekoliko godina zaredom svijet bruji o recesiji, krizi, smanjenju poslova, mi smo postigli da je proizvodnja kontinuirana, nesmanjena i naprotiv, dobijamo nove poslove i upošljavamo u potpunosti dvije proizvodne linije, a od ove godine imaćemo i povećanu listu partnera, kaže Klinčar. On ističe da su stabilni poslovni aranžmani i povjerenje kupaca iz Evrope i svijeta najbitnija referenca da se očekuje da 2012. bude još bolja i uspješnija, a da to, prema njemu, rezultati proizvodnje i narudžbe u januaru najbolje pokazuju.