28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 01 April 2012 04:29

Pomoć privrednicima ZDK

Privrednici Zeničko – dobojskog kantona (ZDK), okupljeni u komoru, zatražili su od upravnih organa komore da im upriliče sastanke sa predstavnicima carinskih organa, javnih cesta i elektroprivreda u BiH.

- Bliži se termin ulaska susjedne Hrvatske u Evropsku uniju, a mnogo stvari je još nejasno privrednicima, pa je zatražen, te prihvaćen prijedlog privrednika da predstavnici državnih carinskih organa «odvoje jedan dan» i razgovaraju sa privrednicima oko olakšica i budućih procedura izvoza u i preko Hrvatske, kaže Šefkija Botonjić, predsjednik kantonalne Privredne komore (PK ZDK).

Do susreta će doći u aprilu, a tokom narednog mjeseca gosti privrednika ZDK biće i predstavnici Cesta Federacije i Elektroprivrede BiH, sa čijim zvaničnicima su pregovori oko termina u toku.

- Privrednici su tražioli veći, jači angažman privrednika iz ZDK na velikim, javnim radovima ove dvije kompanije, pogotovo kroz ovaj kanton. Naravno da postoje tenderi, javni pozivi, ali status domaćih firmi uvijek je teži od stranih, pa je namjera privrednika da kažu svoje primjedbe, smatra Botonjić.

Iako je prošlu godinu (2011.) privreda Zeničko – dobojskog kantona (ZDK) završila sa dvostruko većim rastom privrednih kretanja u odnosu na Federaciju i cijelu BiH, podaci iz zadnjeg kvartala (oktobar-decembar) i početka 2012. nisu nimalo obećavajući. Dok je rast proizvodnje u ZDK bio 4, 9, u FBiH je bio samo 2, 5 posto. Nosioci pozitivnih trendova u ZDK su Visoko, Tešanj, Zenica i Maglaj, a najbolje rezultate su, po Komori, postigli u proizvodnji struje, celuloze, papira, uglja i metalskoj industriji.

- I dalje imamo pokrivenost uvoza izvozom od 93 posto, te najbolji omjer - 73 posto zaposlenih u proizvodnji, što bi u normalnim državama značilo i najveće plaće i najbolji prosperitet, ali kod nas nije tako, kaže Botonjić.

Upravni odbor Komore je razmatrao federalni nacrt Zakona o radu i Vladi FBiH i parlamentu smo uputili 48 primjedbi privrednika iz ZDK. Umjesto najavljenog rasterećenja, Također, po ko zna koji put privrednici ZDK su se javno požalili na raspodjelu indirektnih prihoda, kao i prihoda od velikih sistema, elektroprivrede i telekoma, jer njihovom nepravednom raspodjelom, dodatno guraju ovaj kanton na dno ljestvice plaća i prihoda, smatra Botonjić.