28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 20 Novembar 2014 03:16

Ka sjeveru BIH do 2020.?

Nakon otvaranja dionica autoceste "Sarajevo zapad - Tarčin - petlja Tarčin", te dionice koridora Vc od Međugorja do Graničnog prijelaza Bijača, sljedeći korak u izgradnji koridora usmjeren je ka sjeveru. Naime, krajem septembra otvoreno je novo gradilište za izgradnju prve poddionice dionice Zenica jug – Zenica sjever. 

 

Posao za izgradnju kao i nadzor nad izgradnjom prve poddionice Zenica jug – Zenica sjever izvode domaće kompanije: Hering d.d. Široki Brijeg i Divel d.o.o. Sarajevo, dok se izgradnja navedene dionice finansira iz sredstava koji je osigurao Kuvajtski fond za arapski ekonomski razvoj (KFAED).

 

"Također smo objavili međunarodni poziv za dostavljanje aplikacija u postupku predkvalifikacije za izgradnju i nadzor nad izgradnjom druge poddionice Zenica sjever – Zenica jug, poddionica Klopče – Donja Gračanica. Poziv će biti otvoren do kraja decembra. Sredstva za izgradnju ove dionice osigurana su iz Fonda za međunarodni razvoj OFID (OPEC)", kažu iz press službe JP Autoceste FBiH za Radiosarajevo.ba. Dionica Zenica sjever – Zenica jug je ukupne dužine deset kilometara. Od objekata se nalaze dva mosta, pet vijadukta, dva tunela i jedno odmorište. Riječ je o poddionici koja prolazi kroz vrlo nepovoljan morfološki teren. Rok za završetak je 30 mjeseci. A u narednom periodu JP Autoceste FBiH će objaviti i međunarodni poziv za dostavljanje aplikacija u postupku predkvalifikacije za izgradnju i nadzor nad izgradnjom dionice Počitelj – Bijača, poddionica Počitelj – Međugorje. Gradit će se novih 11 kilometara autoceste prema Počitelju. 

 

"Na toj dionici će biti izgrađen najduži most na Koridoru Vc, dug oko 1 kilometar. Osigurana su sredstva u visini 100 miliona eura od EIB-a (Evropska investiciona banka) i počinjemo s otkupom zemljišta", dodaju iz pres službe JP Autocesta FBiH. Također, na dionici od Tarčina prema Konjicu ukupne dužine 20 kilometara u toku je eksproprijacija zemljišta. Vlada Federacije BiH je usvojila Odluku o pristupanju dodjeli koncesije za dionicu Doboj jug – Žepče na autocesti Koridora Vc dužine 39 kilometara. Projekat će se realizirati putem koncesije kao modela finansiranja izgradnje. Objavljena je namjera o raspisivanju tendera za koncesiju i dostavljena investitorima. 

 

S obzirom na to da su JP Autoceste FBiH otpočele novi investicioni ciklus za izgradnju 80 kilometara autoceste u Federaciji BiH, ukoliko se nastavi ovim intenzitetom, izgradnja uz održiv model finansiranja, Koridor Vc kroz Federaciju BiH bi mogao biti završen do 2020. godine.  Za dvije godine, urađeno je 20 kilometara autoceste, od čega je 5,5 kilometara tunela i 1,5 kilometara mostova i vijadukta.

 

dionica koridora Vc 1dionica koridora Vc2

S.Š., Radiosarajevo.ba