20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 01 Avgust 2014 01:26

Ko duguje za zdravstvo u ZDK?

Problemi zdravstva, a posebno Kantonalne bolnice Zenica temelje se na hroničnom nedostatku novca. Jedan od uzroka svakako je i nedostatak sredstava koja se obezbjeđuju putem Zavoda zdravstvenog osiguranja. Kao najveće neplatiše zakonske obaveze plaćanja zdravstvenog osguranja za radnike u maju 2013. Godine su identifikovani Rudnici mrkog uglja u Zenici, Kaknj i Brezi te ŠPD ZDK. S njima je tada potpisan protokol o načinu i kvotama uplate zaostalih i tekućih obaveza prema Zdravstvenom osiguranju. Šumsko-privredno društvo ZDK je uspjelo izmiriti dugovanja i sustići tekuće obaveze dok su Rudnik Kakanj u polovičnom, Rudnik Zenica zbog teške situacije u većem, a Breza u najvećem zaostajanju.

 

Sve su ovo bili razlozi zbog kojih je Premijer ZDK Munib Husejangić okupio na radnom konsultativnom sastanku predstavnike finansijskih službi tri rudnika, rukovodstva Kantonalne bolnice u Zenici i čelnike Sindikata zdravstvenih radnika Kantonalne bolnice i zdravstva ZDK. Predstavnici Rudnika s jedne strane su iznosili razloge zbog kojih nisu bili u stanju u protekloj godini dana ispunjavati dogovorene klauzule iz protokola, dok su ljudi iz zdravstvenih ustanova i sindikata sa druge strane upozoravali na teško gotovo alarmantno stanje institucija koje se brinu o zdravlju njihovih radnika.  

 

Dr. Meho Kovačević predsjednik Sindikata Kantonalne bolnice Zenica je kratko napomenuo da Rudnik ne bi mogao izbjegavati obaveze da je privatna firma. Istovremeno je podvukao da radnici Bolnice za razliku od rudara već šest godina nemaju regres, a naknadu za prevoz nisu dobili više od pola godine. Esad Hasaničević, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu, komentarisao je aktuelnu situaciju pitanjem:“ Ko sebi uzima za pravo da ne ispunjava zakonsku obavezu plaćanja zdravstvenog osiguranja?“. Govoreći o situaciji u Fondu zdravstvenog osiguranja, Senaid Begić direktor ZZO ZDK je naglasio da se obaveze prema zdravstvenim ustanovama planiraju prema očekivanom prihodu. „Zdravstvo trpi zbog duga većeg od 50 miliona. Više od četiri hiljade radnika u ovoj oblasti ovise o sredstvima iz fonda ZZO. Obračun za polugodište 2014. Ozbiljan je signal – u koliko se ne budu redovnije izvršavale obaveze dužnika, Zavod neće biti u stanju izvršiti obaveze prema korisnicima Fonda. Jasno je do čega će to dovesti!“ – kazao je Begić.

 

Sastanak je rezultirao dogovorom da će Rudnici, opet u skladu sa mogućnostima, ali maksimalno i prije svega zbog razumijevanja situacije u zdravstvenim ustanovama nastojati da do kraja godine povećaju uplatne iznose prema ZZO.