19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 22 Juli 2014 02:10

Problemi u Metalnom i 21.decembru

Grupa bivših radnika ugostiteljskog preduzeća "21. decembar” već dvije sedmice boravi u zgradi hotela "Rudar", odbijajući da napusti objekt dok se njihov status konačno ne riješi. Na očajnički korak radnici su se odlučili nakon što je stečajni upravnik Asim Sunulahpašić okončao proces stečaja i preostalih 18 radnika prijavio na evidenciju biroa za zapošljavanje.

 

Radnici već dvije sedmice čekaju da se organizira sastanak predstavnika Općine Zenica, Vlade Zeničko-dobojskog kantona, "Elektroprivrede BiH" i Rudnika Zenica. Prvobitno im je obećano da će se sastanak održati "u roku od pet dana", ali je taj rok probijen prije desetak dana. 

 

- Tražimo da se ispuni dogovor o rješavanju statusa ili isplati 14 zaostalih plaća i uveže tri i po godine staža. Iz stečaja našeg preduzeća namirili su se svi, osim onih kojima je firma dužna, a to su radnici - kazao nam je predstavnik radnika i bivši prvi sindikalac Zijo Kovač.


Osim radnika “21. decembra”, kulminiralo je i nezadovoljstvo zaposlenih u nekada uspješnom preduzeću "Metalno" Zenica zbog kašnjenja plaća. Grupa od stotinjak radnika odlučila se na jednodnevnu obustavu rada zaposlenika koji su angažirani na poslovima u "Arcelor Mittalu".  Radnici nisu bili zadovoljni odlukom Uprave da, umjesto u punom iznosu, isplati tek polovinu plaće za april, tim prije što, kako kažu, imaju nekoliko ugovorenih poslova i rade punim kapacitetom. S radnicima je razgovarao i predsjednik Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona Islam Imamović, a kako ističe njihov predstavnik Jasmin Duranović, radilo se o spontanoj obustavi, a ne o štrajku, jer se za štrajk moraju ispuniti određeni uvjeti. U međuvremenu, radnicima je isplaćena razlika plaće za april te im je obećano da će Uprava osigurati sredstva za isplatu i majske plaće do kraja jula.