29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 01 Juli 2014 20:30

Umanjenje rominga u EU

Od 1. jula korišćenje usluga rominga u EU je niže za 55 odsto za prenos podataka, odnosno za 20 procenta prilikom razgovora i slanja tekstualnih poruka. Cilj Brisela je ukidanje naplate rominga u EU do kraja 2015. Najavivši niže cijene rominga u mobilnim mrežama unutar EU, Evropska komisija poželjela je opuštenije i jeftinije ljetovanje milionima onih koji svoj godišnji odmor ne mogu da zamisle bez pametnih telefona, društvenih mreža, online vijesti i pošte.

 

„Od danas, 1. jula, cijene rominga podataka u mobilnim mrežama biće snižene do 55 procenata“, poručila je potpredsjednica Evropske komisije zadužena za Digitalnu agendu, Neli Kruz. „To znači da će maksimalna cijena prenosa podataka u romingu biti 55 procenata manja nego danas. Istovremeno će pojeftiniti i pozovi i tekstuale poruke i to za preko 20 procenata“, poručila je Kruz iz Brisela.

 

Ne uračunavjući naknadni porez, EU je gornju granicu za preuzimanje podataka u romingu spustila sa 45 na 20 centi po megabajtu. Cijena minuta odlaznog poziva sa 24 centa iz 2013. godine spuštena na 19 centi u 2014, odnosno sa 7 na 5 centi po minutu dolazog poziva. Od 1. jula, ukoliko ste u romingu unutra EU cijena, tekstualne poruke iznosiće 6 centi. Kako se ovih dana mnoge stvari svode na Svjetsko prvenstvo u fudbalu, u EU su već proračunali da će zaljubljenici u fudbal, koji tokom šampionata putuju unutra EU, za roming platiti 25 posto manju cijenu nego što je to bio slučaj tokom fudbalskog prvenstva 2010. godine.

 

„Ako ste u romingu unutar EU moći ćete da za 0,4 centa provjerite vremensku prognozu uz pomoć aplikacije, za 7 eura pogledate 10 minuta video zapisa sa najboljim golovima, koliko će vas koštati i 10 minuta pregleda vijesti ili pola sata korišćenja socijalnih mreža. Tri slike ( od po 2 MB) koje ćete postaviti na internet takođe će vas izaći oko 10 eura“, navodi se u saopštenju Evropske komisije. Od 2007. godine i početka evropske akcije za smanjnje cijena rominga od danas širom EU ove usluge mobilne teflefonije snižene su čak za 90 procenata.

 

U Briselu kažu da je ovo, posljednje u nizu smanjenje cijena u oblasti evropskog telekomunikacionog sektora tek jedan od koraka ka cilju, a to je potpuno ukidanje nadoknade za roming u EU, koje, u Evropskoj komisiji očekuju prije Božića 2015. godine. Navodeći da je naplaćivanje nadoknada za roming unutar jedinstvenog evropskog tržišta „zastario i neprihvatljiv“ model, komesarka Kruz dodaje: „Smiješno je da kompanije u SAD svojim korisnicima daju besplatan roming i to u više od 100 zemalja širom svijeta, uključujući i EU, dok Evropljani nemaju takve mogućnosti. Ima mnogo onih koji očekuju da i EU uvede zdrav razum na ovo tržište.“

 

U Evropskoj komisiji smatraju da je poruka jasna za evropski telekomunikacioni sektor. U pojedinim zemljama članicama EU korisnicima usluga mobilne telefonije već na raspolaganju paketi u kojima su ukinute nadoknade za roming, dok su neke od evropskih telekomunikacionih komapnija već su izašle i sa cijenama rominga koje su niže od usvojenih na EU nivou.

 

„Ali to nije dovoljno, i borba se nastavlja. Evropska komisija i Evropski parlament su uradili svoj dio. Sada je na nacionalnim vlastima zemalja članica da podrže ono što većina Evropljana želi, a to je kraj naplate rominga jednom zauvijek“, poručuje Kruz. Brisel upozorava evropske mobilne operatere da ne baziraju svoje investicione planove na osnovu zarade od rominga i da rade na usvajanju novog modela finansiranja. Istovremeno, navodi se primjer skandinavskih kompanija koje su upravo zbog ukidanja rominga povećale prihode, a na račun većeg korišćenja mobilnih telefona, koji su korisnici, u strahu od velikih računa, ranije isključivali tokom boravka u inostranstvu.