19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 01 Juli 2012 09:54

DA ženskom nogometu

Aktivnosti NS/FS BiH ZAVRŠEN FESTIVAL ŽENSKOG NOGOMETA/FUDBALA - U organizaciji NS/FS BiH 29. i 30. juna u Vogošći i Sarajevu je održana manifestacija „Dani ženskog nogometa/fudbala” u okviru koje je održan seminar za trenere ženskih klubova, kao i treći redovni sastanak selektora reprezentacija (osim "A") u hotelu "Park" u Vogošći (29.06.) kao i „Festival ženskog nogometa/fudbala” (30.06.2012.g.) u Sarajevu. 

 

„DA ženskom nogometu/fudbalu“ - Prvi festival ženskog nogometa/fudbala održao se danas na pomoćnim terenima stadiona „Asim Ferhatović Hase“, na kojim se više od 300 djevojčica iz cijele BiH nadmetalo u različitim fudbalskim vještinama.

 

Učesnici festivala su bili:

 

ŽFK Leotar-tex Trebinje
ŽFK Banja Luka, Banja Luka
ŽFK Mladost Poljavnice, Novi Grad
ŽFK Radnik Bumerang, Bijeljina
ŽNK SFK 2000, Sarajevo
ŽFK Sloga Kakmuž, Petrovo
ŽNK Mladost, Nević Polje
ŽNK Gradina, Srebrenik
ŽNK Zenica Čelik, Zenica
ŽNK Salt City, Tuzla
ŽNK Sloga, Bos. Otoka
ŽNK Željezničar 2011, Bos. Krupa
HNK Mladost, Domaljevac
ŽNK Iris, Zenica

 

-"Otvarajući ovu manifestaciju generalni sekretar Jasmin Baković se slikovito izrazio: „Sa zadovoljstvom pozdravljam sve učesnike i želim da se dobro zabavite. Prizor koji vidim me podsjeća na livadu sa najmirisnijim i najljepšim cvijećem, ali je ovo ujedno i potvrda da fudbal u BiH igraju i djevojke a ne samo muškarci.“

Ističući da se festival organizuje pod pokroviteljstvom FIFA/UEFA, Baković je pozvao sve učesnice da se glasno opredijele za DA ili NE fudbalu. Dileme nije bilo, ženski fudbal/nogomet u BiH dobio je uz gromoglasno DA, podršku koja za cilj ima da ova manifestacija postane ne samo tradicionalna, već da se i što veći broj ženske populacije uključi u najpopularniju sportsku igru na svijetu.

 

Selektor ženske „U-17“ reprezntacije Ilija Lucić je ocijenio: „Ova manifestacija je dobar pokazatelj da smo na pravom putu i da vidimo da li smo gdje griješili pri izboru igračica. Mene najviše interesira grupa „U-17“, kao i talent grupa koja takođe dolazi kod mene. Moram reći da nam je veliki posao napravila i „Open Fun Football Schools“ iz koje je došlo dosta talentiranih igračica. Činjenica je da imamo talentirane djece, ali je problem kontinuitet tokom cijele sezone, a ne samo dan-dva okupljanje“.

 

„Svi klubovi koje smo pozvali su došli“, rekla je koordinator za ženski nogomet/fudbal u NS/FS BiH prof. Nermina Hadžibajrić, te dodala „zadovoljni smo kako je manifestacija protekla, a posebno bih naglasila saradnju sa trenerima klubova koji su nam pomogli u realizaciji festivala.“

 

Jedna od učesnica bila je Katarina Vukolić, članica FK „Banja Luka“ ali i „U-17“ reprezentacije BiH koja je sa neskrivenim oduševljenjem pričala kako je ovo jedinstvena prilika za druženje i takmičenje, te da je fudbal „najbolji sport na svijetu i nije samo za muškarce nego je i za žene.Sviđa mi se što nismo svi iz istih klubova. Sviđa mi se što smo podijeljeni i po godinama, pa ne igraju mlađi sa starijima i,sve mi se sviđa. Ovo je jedno lijepo iskustvo za mene“.

 

Katarina je sa drugaricama iz grupepobijedila na turniru„U-17“ i opraštajući se poručila: „svi bi trebali da probaju da se bave fudbalom, svima ću pričati kako je lijepo bilo.“ Pobjednice turnira „U-19“ bile su fudbalerke „Mladosti“ iz Nević Polja koje su na penale savladale vršnjakinje iz SFK „2000 Sarajevo“.

 

Na kraju takmičarskog programa zahvalnice i nagrade svim učesnicima su uručili selektori „U-19“ i „U-17“ reprezentacija Momčilo Stanić i Ilija Lucić, čime je završen I festival ženskog nogometa/fudbala.

 

Tehnički odjel NS/FS BiH zaslužuje sve pohvale za organizaciju ovu manifestacije koja je omogućila velikom broju djevojčica različitog uzrasta učešće u fudbalskim aktivnostima. Na ovaj način NS/FS BiH je dao veliki doprinos i u popularizaciji ženskog sporta u BiH uopšte".

 

Priredio Ekrem I. za ZB (izvor: NS BIH)