28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 14 Novembar 2013 04:47

Danas štrajk metalaca FBiH

Odbor Sindikata metalaca BiH je na  sjednici donio odluku o stupanju u generalni štrajk (zaustavljanje proizvodnje u svim firmama metalske industrije) i održavanju mirnog protestnog skupa pred sjedištem Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas od 13.00 do 15.00 sati. 

 

- Generalni štrajk i protest se organizuje radi iskazivanja nezadovljstva odnosom Federalne vlade spram ranije delegiranih zahtjeva Sindikata metalaca BiH - izjavio je predsjednik Sindikata metalaca BiH Muhamed Hadžić. 

 

On je podsjetio da su zahtjevi utvrđeni na sjednici Odbora Sindikata metalaca BiH 18. juna ove godine, a odnose se na bezuslovno ostvarivanje prava na penziju i zdravstvenu zaštitu, rasterećenje privrede i smanjenje javne potrošnje, te donošenje zakona o sigurnosti i zdravlju na radu i izmjene Zakona o štrajku, usaglašene između socijalnih partnera. 

 

Napomenuo je da je Odbor Sindikata metalaca BiH na svojoj sjednici (1. oktobra) odlučio da se generalni štrajk održi 14. novembra u vremenu  od 13 do 15 sati, a istovremeno sa održavanjem generalnog štrajka, Sindikat metalaca će pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu održati protestni skup reprezentativnih predstavnika sindikalnih organizacija. 

 

Takva odluka je donesena, kako je istaknuto, zbog izuzetno teškog radno-pravnog, ekonomskog i socijalnog položaja zaposlenika u ovom sektoru, kao i složenog stanja u privredi, koje prijeti gašenjem velikog broja firmi, uz gubitak hiljada radnih mjesta.