28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 11 Novembar 2013 06:46

Sve nas je manje...

Poražavajući podatak je da je 1996. godine rođeno 46.594, a petnaest godina kasnije broj se smanjio na 31.811 rođene djece, dok je broj umrlih sa 25.152 skočio na 35.028 osobe. U BiH je rođeno 14.249 beba, dok je umrlo 18.339 osoba tokom prvih šest mjeseci ove godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

 

Prethodne godine, u prvih šest mjeseci broj umrlih je bio za 2.888 osoba veći od broja rođenih, što pokazuje da BiH posljednjih godina bilježi veći broj umrlih od broja rođenih. Poražavajući podatak je da je 1996. godine rođeno 46.594, a petnaest godina kasnije broj se smanjio na 31.811 rođene djece, dok je broj umrlih sa 25.152 skočio na 35.028 osobe. Iako su ovi podaci varijabilni dok se ne registruje cijela godina, demografi su potvrdili da se drastično povećanje broja umrlih bilježi još od 2007. godine.

 

"Svake godine se bilježi lošija demografska slika, a da li će ova godina biti još drastičnija u tom smislu da se smanji broj rođenih, a poveća umrlih, ostaje nam da vidimo", rekao je Stevo Pašalić, demograf. Kako je naveo, broj umrlih se na godišnjem nivou popeo na 35.000, dok se rođenih spustio na 31.000. Ovi podaci govore da je čitava BiH ušla u proces depopulacije, odnosno smanjivanja broja stanovnika.

 

"Razlog smanjivanja stope nataliteta, kako u BiH, tako i u Evropi, jeste loša ekonomska situacija. Međutim, kada se tome dodaju migracije, jer više stanovnika u dobi između 20 i 40 godina napušta BiH nego što se doseljava u nju, onda je smanjivanje broja stanovnika još više izraženo", kazao je Pašalić.Čitava BiH ušla u proces depopulacije, odnosno smanjivanja broja stanovnika.   Pored toga, on navodi da smo došli u situaciju kada parovi žele samo jedno dijete i samim tim utiču na smanjenje stope nataliteta. Prema njegovim riječima, zbog svega toga broj mladih u BiH je sve manji, a stanovništvo je sve starije. Psiholozi smatraju da je smanjenje broja stanovnika u BiH posljedica modernog društva.

 

"Pojedini bračni parovi ne žele da imaju više djece zbog materijalne nesigurnosti, a takođe neko želi prvo da se obrazuje, napravi karijeru i slično", kazala je Dijana Đurić, psiholog.

Prema navodima sociologa, bijela kuga je zapravo posljedica razvijenog društva i elemenata koje ono nosi sa sobom.

 

"Na primjer, neki ljudi ne žele da imaju djecu ili veći broj djece zbog određenih ekonomskih razloga, neki opet zbog karijere, treći zbog hedonizma. Što se više ide ka razvoju društva i razvojnim momentima, stopa nataliteta će sve više padati", tvrde ovi stručnjaci. Pojedini novopečeni roditelji sa kojima smo razgovarali su rekli da je imati dijete najveća radost, ali da su problemi preskupa bebi oprema i male plate.


nezavisne.com