25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 14 Novembar 2012 09:53

Kako studirati u SAD?

U Američkom kutku Opšte biblioteke u Zenici boravio je  ataše za informisanje Američke ambasade u BiH, Philip Beekman, koji je srednjoškolcima zeničke Prve gimnazije i zeničkim studentima, održao predavanje o temi: “Studiranje u SAD-u i studentske vize”, povodom 13. Sedmice međunarodnog obrazovanja, koju Ambasada SAD-a u BiH, obilježava od 12. do 16. novembra ove godine.

 

- U Sjedinjenim Američkim Državama imamo četiri hiljade različitih univerziteta i mnogo je tema koje se mogu izabrati za studij. Mogućnosti su ogromne za mlade ljude koji žele studirati u SAD-u, - kazao je Beekman.

 

- Današnje predavanje veoma je korisno onome ko želi studirati u Americi. Ja sam tu jer želim nastaviti moj studij u Americi, - izjavio je Sandro Kovačević, student engleskog jezika i književnosti.

 

Sedmica međunarodnog obrazovanja je prilika da se ukaže na prednosti međunarodnog obrazovanja i razmjene. Ambasada SAD-a u BiH čini to kroz petnaest predavanja i događaja širom BiH. Radi se o zajedničkoj inicijativi Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva obrazovanja SAD-a. Sve informacije u vezi sa mogućnostima studiranja u SAD-u mogu se dobiti i putem centara za informisanje uspostavljenih u Banjaluci i Sarajevu. (rtvze)

 

Virtualni sajam koledža koji traje 24 sata otvoren je danas povodom obilježavanja Sedmice međunarodnog obrazovanja. Više od 150 univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je otvoreno za svakoga ko ima internet pristup.
Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini obilježava 13. sedmicu međunarodnog obrazovanja, priliku da se ukaže na prednosti međunarodnog obrazovanja. 

Sedmica međunarodnog obrazovanja je zajednička inicijativa Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva obrazovanja SAD-a kojom se naglašavaju važnost i koristi međunarodnog obrazovanja u Sjedinjenim Državama i širom svijeta. 

Na stranici Collegeweeklive.com otvoren je 24-satni virtualni sajam koledža, koji je najveći online međunarodni sajam koledža ikada održan. 

Događaj je besplatan, a svi zainteresovani mogu dobiti odgovore na pitanja o procesu upisa, programskim informacijama i studentskom životu, a uključuje i webcast, kao i mogućnosti chata uživo sa službenicima za upis, stručnjacima iz Education USA i Ministarstva vanjskih poslova SAD-a o tome kako izabrati pravi univerzitet, o procesu dobijanja vize i mogućnostima finansiranja.

Povodom Sedmice međunarodnog obrazovanja, koja se obilježava od 12. do 16. novembra, bit će održano i petnaest predavanja širom BiH. Centralni događaj bit će održan u Sarajevu, a američki ambasador u BiH Patrick Moon će na predavanju razgovarati sa učenicima o važnosti međunarodnog obrazovanja.