29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 07 Septembar 2013 01:09

Poništen dio zapošljavanja u OS

Postupajući po uputama Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara BiH, koje je nedavno poništilo dio rješenja za prijem oficira i podoficira u Oružane snage BiH, Ministarstvo odbrane (MO) BiH saopćilo je jučer da je od ukupno 38 poništilo osam lista za oficire i od ukupno 114 - 20 lista za podoficire.

 

Podsjećamo, MOBiH je 25. oktobra 2012. godine raspisao interni oglas za prijem oficira i podoficira u OSBiH, ali je Žalbeno vijeće pri Vijeću ministara naložilo Ministarstvu odbrane BiH da se postupak ponovi u dijelu koji se odnosi na način računanja radnog iskustva, navodeći da je Komisija koja je vršila izbor 38 oficira i 114 podoficira u OSBiH na pogrešan način obavila bodovanje.

 

Iz Ministarstva odbrane BiH potvrđeno je da je postupak obnovljen za liste na koje je ukazalo Žalbeno vijeće i da su, sukladno dobivenim uputama, ponovno izrađene preliminarne i konačne rang-liste, a obavještenja su upućena prema kandidatima. Navode, također, da je u toku proces primanja žalbi na konačne rang-liste. 

 

S druge strane, prevareni vojnici, koji su u više navrata za "Dnevni avaz" ukazali na brojne nepravilnosti u vezi s konkursom, tvrde da MOBiH na ovaj način svima zamazuje oči.

 

- Ovo je nova prevara jer, kao, poništavaju liste, a opet primaju iste te ljude koji su na nezakonit način i bez ikakvog iskustva već dobili činove. Mi ne znamo šta oni poništavaju kad su te ljude već od 1. marta zaposlili. Naše žalbe se konstantno odbijaju - kažu nam ogorčeni vojnici.