16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 17 April 2013 08:09

Ko je dužan Grijanju

 

U utorak  je zvanično završena sezona grijanja u općini Zenica. Generano je ocijenjena uspješnom, izuzimajući nekoliko ispada u sistemu, što je prije svega posljedica kvarova na kotlu ‘ArcelorMittala’, koji isporučuje toplotnu energiju gradu. Jučer su ekipe ‘Grijanja’ krenule sa sanacijom vrelovodne mreže na dijelu trase Glavne gradske magistrale, od drvenog mosta do podvožnjaka na Bilmišću. Direktor ovog javnog preduzeća, Kasim Sarajlić, kazao je za rtvze.ba da i ‘Grijanje’, kao i ‘VIK’, mijenja instalacije gdje god se izvode radovi na izgradnji novih saobraćajnica. Ukazao je na problem naplate dugovanja Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

 

- Tokom posljednje grijne sezone, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, koja je potpisala ugovor o izmirenju troškova grijanja za sve budžetske institucije, nije izmirila ni jedan svoj račun, - kaže Sarajlić, upozorivši da bi problem nemogućnosti naplate dugovanja pravnih lica, mogao dovesti u pitanje iduću sezonu grijanja. Procenat naplate obaveza pravnih lica je oko 42 posto, a fizičkih, 85 do 87 posto. Sarajlić je priznao da ‘Grijanje’ nije izmirilo dio zaostatka za porez na promet, za period od 2002. do 2004. godine. Radi se o prihodu koji se u 80-postotnom iznosu prenosi u budžet Zeničko-dobojskog kantona. 

 

- Javno preduzeće ‘Grijanje’ ne može samo izmiriti taj dug, pa očekujemo podršku osnivača, Općine Zenica, ali i Vlade Zeničko-dobojskog kantona, jer je smatramo svojom, - kaže Sarajlić, dodajući da će ovo javno preduzeće, do kraja godine, izmiriti glavnicu ovog duga.