28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 18 Avgust 2012 03:01

Kinezi ulažu u pilanu

Premijer Fikret Plevljak sa ministrima Raifom Seferovićem i Đemilom Ugarkom ugostio je Zao Kechenga, direktora firme “Bluhend wood” Sarajevo. Riječ je kompaniji kineskih investitora koja je vlasnik pilane na Ponikvama u općini Vareš u koju je, u protekle dvije godina, investirala 2 miliona eura i uposlila 20 radnika iz evidnencije Biroa za zapošljavanje.

 


U cilju daljnjeg investiranja i u konačnici dobivanja dozvole za rezanje, kineski vlasnici vareške pilane su izradili novu projektnu dokumentaciju i nadležnom Kantonalnom ministrarstvu podnijeli zahtjev za dobivanje urbanističke i građevinske saglasnosti.


- Potrebne su nam dozvole do 1. septembra kako daljnje investiranje ne bi bilo upitno. Iz sjedišta naše korporacije u Kini postavljaju nam pitanja o toku naših poslova u Varešu i dobivanju dozvole za rezanje, kazao je Kecheng.


“Bluhend wood” je zatražio dozvolu o legalizaciji od nadležnog Ministarstva prostornog uređenja ZDK. Obzirom da je izvršena promjena namjene objekta cjelokupna procedura je iznova provedena.


- Imate dobra projektna rješenja. Želim da što prije pristupite investiranju. U toku naredne sedmice možete dobiti urbanističku saglasnost, a potom ćemo pristupiti dobivanju građevinske dozvole. To možemo završiti do kraja ovog mjeseca. Mi ne želimo da ugrozimo vaše investicije na području općine Vareš, kazao je ministar Seferović.


Potom će biti potrebno izdavanje upotrebne dozvole iz nadležnosti Ministarstva privrede ZDK o čemu su već uspostavljeni kontakti, potvrdio je ministar Ugarak.


- Želimo ukloniti sve administrativne prepreke ulaganjima u našem kantonu. Za svaku vrstu konsultacija imate na raspolaganju naše ministre. Do početka septembra imat ćete potrebne dokumente i mi ćemo vam ih lično uručiti u Varešu, kazao je na kraju premijer Plevljak.


Pres služba ZDK