29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 06 Januar 2012 02:35

Protest bibliotekara ZDK Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

knjige2Udruženje bibliotekara u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) saopštilo je da je ogorčeno i protestvuje zbog neriješenog statusa temeljnih institucija kulture u BiH, zbog čega su pred zatvaranjem.
"Ove institucije u svojim zbirkama čuvaju materijalne dokaze kulturne prošlosti naše zemlje, njenih naroda i građana, dokaze civilizacije i života na ovim prostorima stoljećima i milenijima unazad. Narodi i građani BiH moraju sačuvati ove zbirke i predati ih generacijama koje dolaze na odgovoran i civiliziran način", navodi se u saopćenju Udruženja bibliotekara ZDK.

Traži se od odgovornih u državnim strukturama da odmah na dnevni red stave rješavanje statusa sedam temeljnih institucija kulture BiH i tako zaštite kulturnu prošlost BiH od propasti.
"Svi oni koji namjerno opstruiraju rješavanje spomenutog statusa ili oni koji ne čine ništa da zaštite kulturno blago BiH, direktno ili indirektno, protiv su države BiH i njenih naroda. Deklarativno zalaganje za opstanak kulturnih institucija bez adekvatne akcije, zavaravanje je naroda i građana BiH", smatraju bibliotekari s područja ZDK.

Pozivaju kulturne i javne radnike i građane BiH da javno i organizirano izraze svoj protest i zatraže rješavanje statusa sedam temeljnih institucija kulture u BiH. Također, pozivaju Federalnu vladu i Vladu Kantona Sarajevo da, do trajnog rješenja sudbine ovih institucija, osiguraju materijalna sredstva za plaće i naknade uposlenika. (kraj)

Čitano 3569 puta