29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 16 Februar 2012 11:09

Vernesa i Oliver prave satove!

Kad je početkom 2007. godine rijetko oboljenje kičme prikovalo za bolesničku postelju, tada 19-godišnjoj Vernesi Osmanbegović bili su gotovo uništeni svi životni snovi. Bolest se «razbuktala» između dvije modne revije, a ova mlada Zeničanka umjesto na pistu u novim modelima, završila je na operacionim stolovima, u Tuzli, Zenici, Budimpešti...

Nakoliko operativnih zahvata i terapija uspjelo je djelimično pomoći, ali je Vernesa i dalje prikovana za kolica. Ipak, ovu mladu djevojku to nije obeshrabrilo. Redovna je na svim koncertima i programima u gradu, a kod kuće pokušava da što korisnije provodi vrijeme.

Zajedno sa momkom Sarajlijom Oliverom Krištom pokrenula je mali, kućni biznis proizvodnje zidnih satova od reciklirane tvrde ljepenke, ekološki prihvatljivih materijala. Svaki sat je unikatan, radi se po narudžbi i izgleda upravo onako kako poželi naručilac. Oliver je završio Akademiju likovnih umjetnosti i kao armija mladih bez posla je, a svoje umjetničko znanje pokazuje i oslikavanjem zidova, fasada.

Ovim člankom Zenicablog čestita našoj mladoj sugrađanki rođendan.

 

- Zahtjevi su različiti, od slika likova, natpisa, oblika, crtanih junaka, grbova klubova. Odnedavno radimo i neobične svijećnjake, koje pravimo od praznih boca sprejeva i dezodoransa. Metoda je jedinstvena i ko god je vidio, nije se mogao «načuditi», kaže nam Vernesa. Nedavno je aplicirala u projektu samozapošljavanja invalidnih osoba, a aktivna je i u lokalnom udruženju paraplegičara.

- Nekoliko satova smo dali na humanitarne prodaje, jer barem ja znam kako je meni bilo kad su prijatelji skupljali novac za moju operaciju. Posao dobijamo uglavnom po preporuci ljudi koji su već naručili, te preko naše Magic Art Shop fejsbuk stranice. Do sada smo imali kupce iz SAD, Austrije, zemalja okruženja. Satovi su posebni, jer su unikatni. Oliver ih reže i oblikuje, a ja ih bojim, kaže ova bivša manekenka.

Ovih dana se nada da će pronaći način i sredstva da, uz pomoć mašina za rezanje i adekvatnog radnog prostora ubrza proizvodnju, a  time i ispuni zahtjeve sve većeg broja kupaca i naručilaca.

- Nadamo se da će država naći način da stimuliše invalidne osobe da ne čekaju pomoć, sadaku, nego da sami pokrenu posao. Ja imam ideju, razrađen posao, ali ne mogu sama. Želja nam je da se ovim profesionalno bavimo, da Oliver i ja sebi osiguramo egzistenciju, a ako posla bude više, zaposlili bi još mladih, kaže ova vrijedna djevojka.

Da biste vidjeli ostale fotografije kliknite na fotos desno ili brojeve ispod njega.

Da biste se podrobnije upoznali sa satovima koje su Vernesa i Oliver do sada izradili, posjetite Facebook stranicu njihovog mini-shopa. Klikni ovdje