29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 11 Januar 2012 02:02

Fasovao kaznu spašavajući život

Hamzalija Hrustić iz Zenice odlukom sudije za prekršaje Općinskog suda u Zenici mora platiti kaznu od 80 KM zbog prebrze vožnje, nepridržavanja propisa, te neposjedovanja isprava pri zaustavljanju od policijske patrole. Ipak, njegov slučaj postaje predmet za «vjerovali ili ne» kad se sazna zašto je Hamzalija vozio 65 umjesto 40 kilometara na sat u zeničkom naselju Radakovo.

Naime, Hamzalija je spašavao komšiju, koji je teško povrijedio ruku radeći na brusilici, a kad je začuo zapomaganje, Hamzalija je priskočio, pružio prvu pomoć, te komšiju koji je jako krvario povezao prema bolnici. Po dolasku, komšija je hitno operisan i sačivane su mu funkcije ruke, dok je konstatovano jako iskrvarenje, te je sigurno da bi posljedice bile fatalne da nije bilo «prebrze Hamzalijine vožnje».

 

- Podnio sam prijavu Unutrašnjoj kontroli protiv policajaca koji su vidjeli da čovjek krvari po autu, da mu je život u pitanju, a oni su me pitali jel imam prvu pomoć i rezervne sijalice. Tri sata su me ljudi iz Unutrašnje kontrole ubjeđivali da odustanem od prijave, jer će morati suspendovati policajce i kad sam to učinio, zahvalili su mi se ovako, kaže ogorčeni Hamzalija, dodajući da će «kaznu platiti, ali da je razočaran u državu koja kažnjava čovjeka koji je probao spasiti život drugoj osobi».