28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 08 April 2012 04:29

Švercali tepihe za Zenicu

U Carinskoj ispostavi Sarajevo i ove je sedmice otkriven i potvrđen novi pokušaj lažnog prijavljivanja carinske vrijednosti robe zbog čega su službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) pokrenuli postupak naknadne naplate uvoznih dažbina u iznosu od 60.000 KM.

Nakon što su carinski službenici UIO posumnjali u ispravnost faktura koje su pratile uvoz tepiha iz Republike Turske u Bosnu i Hercegovinu, carinskim organima Turske na provjeru su bile poslane fakture priložene za uvozno carinjenje, saopćeno je   iz UIO.

 

Radilo se o šest uvoza tepiha, koje je iz Turske u Bosnu i Hercegovinu uvozilo preduzeće “Đakprom” d.o.o. iz Zenice. Nakon provjere, carinski organi Turske dostavili su UIO stvarne fakture po kojima je izvršeno izvozno carinjenje iz Republike Turske. Ukupan iznos uvoznog duga koji će biti naknadno obračunat i naplaćen je 60.000 KM.

Odmah je pokrenut postupak naknadnog obračuna i naplate carinskog duga, a ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje će utvrditi eventualno postojanje osnova sumnje za elemente krivičnog djela carinske prevare i o svemu obavijestiti Tužilaštvo BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na telefon 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivaju sve građane, kao i sve poreske obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreskim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.