29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 02 Januar 2015 02:12

Sindikat Mittala o 2014.

U Sindikatu ArcelorMittal Zenica 2014. godinu ocjenjuje kao uspješnu, jer su nakon radničkih protesta u proljeće kroz pregovore sa Upravom riješeni ključni zahtjevi, izjavio je u razgovoru za RTV Zenica Zuhdija Kapetanović,predsjednik Sindikata.

 

-Tokom godine proveli smo mnoge aktivnosti među kojima i uspješne pregovore o cijeni nove satnice,pri čemu je Sindikat organizovao i akciju prikupljanja sredstava za pomoć stanovništvu ugroženih područja,koji su pretrpjeli štete u poplavama i klizištima,kazao je Kapetanović. Krajem decembra održana je i izvještajno-izborna Skupština Sindikata ove kompanije na kojoj je Kapetanović dobio povjerenje za novi mandat na poziciji predsjednika.

 

-U narednoj godini Sindikat će nastaviti borbu za radnička prava a jedan od ciljeva je dostizanje brojke od 2.850 uposlenih.

 

-Očekuje se i nastavak pregovora sa Upravom oko utvrđivanja novog aneksa kolektivnog ugovora. Prema njegovim riječima,na osnovu najava iz Uprave, naredne godine, konačno bi mogao biti isplaćen i regres. Što se tiče isplate stimulativnih otpremnina,u Sindikatu ističu da nikada nisu bili protiv ove aktivnosti, ali se za otpuštene radnike, zahtijeva prijem nove mlađe radne snage.