19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 30 Decembar 2014 18:36

Novogodišnji press komesara

Danas, 30.12.2014. godine, sa početkom u 09,00 sati, u prostorijama Uprave policije u Zenici, ministar Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobosjkog kantona Delić Rifat i policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Šut Semir upriličili su druženje sa novinarima i predstavnicima medijskih kuća i dopisništava iz Zenice, u znak dobre i kvalitetne saradnje koja je obilježila ovu godinu.

 

Policijski komesar Šut je iskoristio ovu priliku da se zahvali gostima na profesionalnom radu i doprinosu, u smislu praćenja svih aktivnosti koje je Uprava policije MUP-a ZDK poduzimala na dokumentovanju i rasvjetljavanju izvršenih krivičnih djela i procesuiranju izvršilaca istih, kao i drugih mjera i aktivnosti, a sve sa ciljem objektivnog i blagovremenog informisanja javnosti i zajednice. Takođe, komesar je u najkraćem prezentovao Informaciju o stanju bezbjednosti na području Zeničko-dobojskog kantona za period januar-novembar 2014. godine. Tom prilikom, iznio je određene parametre koji pokazuju da je u naznačenom periodu smanjen broj krivičnih djela, te da je povećana ukupna rasvijetljenost istih. Takođe, ukupan broj prekršaja u oblasti javnog reda i mira je manji, dok je broj povrijeđenih lica u navedenim slučajevima takođe smanjen. Evidentno je povećanje broja saobraćajnih nezgoda, ali su zabilježene manje posljedice u smislu teže i lakše povrijeđenih lica, dok je broj smrtno stradalih manji, iz čega se može zaključiti da je došlo do povećanja broja saobraćajnih nezgoda koje su za posljedicu imale materijalnu štetu pričinjenu na vozilima, odnosno da je broj saobraćajnih nezgoda s težim posljedicama u opadanju. Evidentni su i pozitivni efekti preventivnih i represivnih mjera i radnji koje se poduzimaju. U proteklom periodu, istakao je komesar, težište aktivnosti policijskih službenika bilo je usmjereno na rasvjetljavanje teških krivičnih djela i otkrivanje izvršilaca istih, gdje su zabilježeni dobri rezultati i sprovedeno više operativnih akcija koje su za cilj imale razbijanje i procesuiranje organizovanih grupa koje su činile teška krivična djela u oblasti imovinskih krivičnih djela. Realizirane su i združene policijske akcije u saradnji sa drugim policijskim agencijama, a koje su rezultirale hapšenjem i procesuiranjem većeg broja lica. Na kraju svog obraćanja izrazio je nadu i želju da se u jednoj dobroj i kvalitetnoj saradnji nastavi zajednički rad i u narednom periodu, te prisutnim novinarima zaželio sve najbolje u 2015. godini.

 

Ministar Delić se takođe zahvalio novinarima na saradnji i objektivnom informisanju, najavljujući realizaciju nekih projekata u skorijem periodu od kojih je najznačajniji nabavka novih terenskih i drugih vozila za potrebe Uprave policije, te izgradnja novog objekta Jedinice policije za podršku, čiji je smještaj neadekvatno riješen već dugi niz godina.

 

U nastavku se, u opuštenoj atmosferi, uz sokove i tople napitke, razgovaralo o svim aktuelnim problemima, razmijenjena su određena razmišljanja i ideje, a ministar i policijski komesar su bili na raspolaganju za sva pitanja koja novinare interesuju. Opšti je utisak, a to je iskazano i u pojedinačnim obraćanjima, da su novinari zadovoljni saradnjom sa policijom i službenicima zaduženim za odnose sa javnošću u MUP-u ZDK. Na koncu, iskazana je obostrana želja i spremnost da se saradnja i odnosi između medija i policije unaprjeđuju, što će u konačnici rezultirati boljoj komunikaciji i sa građanima, koja donosi brojne pozitivne efekte u radu policije.

 

URED POLICIJSKOG KOMESARA