29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 05 Novembar 2014 00:06

SIPA: korisne informacije

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u oktobru su registrovali ukupno 396 poziva na telefonskoj liniji "Krimolovci", saopštila je SIPA.. U ovom periodu od građana su zaprimili 80 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.


Najveći broj informacija odnosio se na krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama (17), zloupotreba položaja ili ovlaštenja (16), te ostala krivična djela (17). Od ukupnog broja zaprimljenih informacija, 80 je zajedno sa izvještajima proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u BiH, a po šest je postupala i SIPA. 

       

U izvještajnom periodu pristiglo je 60 povratnih informacija od nadležnih policijskih organa. Na osnovu toga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnim tužilaštvima dva izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, a tri izvještaja dostavljena su na ocjenu. 

       

Policijski službenici SIPA-e dali su 130 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja "Krimolovci" (080/020-505).