29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 04 Novembar 2014 00:10

Ministrici 6 mjeseci zatvora

U žalbenom postupku pred Kantonalnim sudom u Zenici, žalba branioca osuđene Senke Balorda odbijena je kao neosnovana i presuda Općinskog suda u Zenici od 5. maja ove godine je potvrđena. Presudom Općinskog suda Zenica, Senka Balorda je oglašena krivom zbog počinjenog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlašćenja pri čemu joj je utvrđena kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci,  a istodobno je određeno da se kazna neće izvršiti ukoliko u roku od 1 godine dana od pravosnažnosti ove presude ne počini novo krivično djelo.

 

Senka Balorda je osuđena zbog toga jer je u vremenskom periodu od 15. februara do 3. aprila 2012. godine,kao službena osoba, u svojstvu ministrice  zdravstva iskoristila svoje službeno ovlašćenje, te Vladi Kantona dostavila prijedlog za imenovanje predsjednika i članova Upravnog odbora Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja u kojem je za jednog od članova predložila kandidata Jabandžić Hidajeta.

 

Pri tome je,na osnovu rang liste sačinjene od strane nadležne Komisije znala, da se Jabandžić uopće nije nalazio na navedenoj listi već da se prijavio za imenovanje na poziciju u Upravni odbor Kantonalnog zavoda za bolesti ovisnosti, i to ispred reda osnivača. Ovim radnjama teže je povrijedila pravo Herceg Saliha i ostalih predloženih kandidata sa rang liste Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja da budu birani u upravni odbor.