13 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 13 Novembar 2014 12:55

SIPA: opet akcija u Zenici

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ uhapsili su jutros 11 lica koja se dovode u vezu sa terorizmom, te pretresli više objekata na području Federacije BiH. U nastavku akcije kodnog naziva "Damask", koja je izvedena po nalogu Suda i Tužilaštva BiH, uhapšena su lica čiji su inicijali F.H. /57/, M.T. /56/, K.O. /32/, E.L. /39/, B.T. /41/, S.I. /28/, S.K. /35/, H.G. /41/, R.I. /61/, S.H. /28/ i A.M. /36/. Pretreseni su objekti na više lokacija na području Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja i Živinica, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, saopšteno je iz Sipe.Uhapšeni su osumnjičeni da su počinili krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organizovanje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam, te krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Osumnjičeni se dovode u vezu sa finansiranjem, organizovanjem i vrbovanjem državljana BiH za odlazak u Siriju i Irak, te učestvovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

U sjedištu Sipe formiran je operativni štab akcije koji koordiniše cjelokupne aktivnosti na terenu.

U saopštenju se navodi da se akcija, u kojoj učestvuje više od 100 policijskih službenika, izvodi u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH i ministarstava unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo.

Uhapšeni su privedeni u službene prostorije Sipe, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputstvima postupajućeg tužioca, odlučiti o njihovom daljem statusu.

U saopštenju se dodaje da od početka izbijanja oružanih sukoba u Siriji i Iraku, Sipa kontinuirano prikuplja informacije i saznanja koja se odnose na odlazak državljana BiH na sirijsko i druga strana ratišta.

Iz Sipe napominju da je akcija rezultat višegodišnje složene kriminalističke istrage kojom je bio obuhvaćen veći broj lica koja se dovode u vezu sa terorističkim aktivnostima.

U saopštenju se dodaje da su danas pripadnici Sipe prvi put koristili taktičke uniforme koje je u prethodnom periodu donirala američka vlada posredstvom programa IKITAP-a i Ambasade SAD u BiH.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da je u temeljnoj i opsežnoj istrazi koju provodi, Tužilaštvo u saradnji sa policijskim i bezbjednosnim strukturama u BiH i drugim zemljama prikupilo dokaze da je veći broj osumnjičenih tokom 2013. godine boravio na području Sirije i učestvovao u oružanim sukobima.

Za određen broj osumnjičenih, prikupljeni su dokazi da posjeduju naoružanje i minsko-eskplozivna sredstva, čije držanje i nabavljanje nikako nije dozvoljeno građanima BiH, pa će u okviru pretresa biti izvršeno oduzimanje dokaznog materijala koji bude pronađen.

U saopštenju se navodi da u okviru ovog predmeta, Tužilaštvo BiH i policijske i bezbjednosne agencije u BiH provode sveobuhvatnu istragu u saradnji sa partnerskim agencijama u drugim zemljama, jer je procesuiranje predmeta za krivična djela teorizma od izuzetne važnosti za globalnu bezbjednosnu situaciju i međunarodni ugled BiH.