20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 30 Oktobar 2014 03:04

Promocija dvije knjige

U okviru tradicionalne manifestacije "Mjesec knjige", Opća biblioteka Zenica je, u saradnji s Bošnjačkom zajednicom kulture "Preporod" i Muzejom grada Zenice, organizirala promociju dviju knjige "Hava majka Prijedorčanka”, autora Admira Muhića i "Po zaraslim stazama" autora Kemala Mahmutefendića. 



Poema "Hava majka Prijedorčanka“, koja je promovirana u Domu Bošnjačke zajednice kulture "Preporod“, predstavlja Muhićev literarni doživljaj nezamislive tragedije jedne stvarne osobe, Prijedorčanke Have, kojoj je u minulom ratu ubijeno šest sinova i muž. 

Ova poema nije samo književno djelo, ona je vrijedan dokument, svjedočenje i optužnica o stradanju jednog naroda, ali i djelo koje ne promoviše mržnju nego je jasan poziv da se istina objelodani. 

Knjiga "Po zaraslim stazama" autora Kemala Mahmutefendića, promovirana u Muzeju grada Zenice, zbirka je njegovih eseja, recenzija, kritika, prikaza, koje je on godinama pisao o literarnim djelima zeničkih autora. 

Štampanjem knjige "Po zaraslim stazama" Kemal Mahmutefendić je nastojao da nas podsjeti na bogat opus zeničkih autora, koji je pomalo, iz ko zna kojih razloga, otišao u zaborav ili je našao samo svoje mjesto u arhivima historije.