28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 31 Oktobar 2014 23:51

Knjiga: Župa Sv.Ilije Zenica

Večeras je u amfiteatru KŠC-a Sveti Pavao u Zenici održana promocija knjige: „Župa  Sv. Ilije Proroka Zenica“,  Spomenica 1836-2014. Stotinjak prisutnih Zeničana je moglo uživati u notama sastava Novo Nebo kao i župnog  zbora. Voditelj promocije je bio fra Drago Pranješ - Čarli, gvardijan samostana Guča Gora.

 

U ime izdavača, prisutnima se obratio fra Janko Ćuro. Župnik Župe Svetog Ilije, fra Zdravko Anđić, se u svoje i ime župljana svima zahvalio autoru Spomenice fra Velimiru Valjanu. U uvodnom dijelu je govorio prof. Dragan Gavran, direktor Gimnazije KŠC-a Sv. Pavao Zenica. Na kraju svog dijela govora je naglasio da se ponovno mora uputiti apel vlastima kako bi pomogli u saniranju štete nastale u crkvi u zemljotresu 2012. koja je do sada samo evidentirana. Fra Iko Skoko je iznio osnovne podatke o knjizi te čestitao autoru i nakladnicima na izvrsnom radu. Okupljeni su imali prigodu odmah kupiti knjigu za simboličnu cijenu od 15KM. Zainteresirani koji nisu bili sa nama večeras, knjigu mogu nabaviti u župnom uredu. Za kraj vam donosimo dio predgovora:

 

..upravo zbog svoje neobične prošlosti župa Sv. Ilije u Zenici zaslužuje spomenicu u kojoj će biti istaknuti važni trenuci iz njene dalje i bliže povijesti. Cilj nam je da ta spomenica bude ne samo znanstvenog, nego još više popularno-informativnog značaja, poučno i orijentacijsko štivo svima koji žele upoznati kako povijesne izvore iz kojih je narod zeničke župe crpio duhovno i kulturno bogatstvo, tako i današnju sliku Župe...

 

Autor teksta i fotografija: Draženko Jurišić